Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kontroversiell debut

Erik Richter Strand og Thomas Seeberg Torjussen debuterer med «Sønner», en film om overgrep.

HAUGESUND (Dagbladet): -  Jeg ble positivt overrasket da jeg hørte at filmen får 11-årsgrense. Den inneholder en del sterke voldsscener. I tillegg kan 11-åringer ha vanskeligheter med å forstå dybden i den seksuelle tematikken, sier regissør Erik Richter Strand.

Sakkynding Trygve Panhoff i Medietilsynet mener filmen er så viktig at han oppfordrer barn fra 11 år og oppover til å gå og se den.

-  Normalt vil røffe voldsscener gi 15-årsgrense. Men når det gjelder «Sønner» veide vi viktigheten av filmens budskap opp mot mulige skader av voldsscenene.

Vi kom fram til at dette er en film som også 11-åringer bør se. Den vil virke sterkt enten du er 11 eller 50 år, sier Panhoff.

Tøff badevakt

I «Sønner» møter vi badevakten Lars. En dag oppdager han at en eldre fyr plukker opp unge gutter i svømmehallen. Lars går til kamp, en kamp som får uante og farlige følger fordi han har et godt hjerte, men et voldsomt temperament.

-  Løfter du blikket fra horestrøket i Oslo, vil du se at prostitusjon ikke er et eksplisitt kvinnelig fenomen. Blant ungdom er det faktisk flere gutter enn jenter med prostitusjonserfaring, sier manusforfatter Thomas Seeberg Torjussen.

- Det finnes barn som bytter kroppen sin mot øl og dop, oppmerksomhet eller en seng å sove i. Disse har ikke fått sin historie fortalt, sier Torjussen.

 SPENTE:  Regissør Erik Richter Strand og manusforfatter Thomas Seeberg Torjussen gruer og gleder seg til kveldens premiere. Foto: Adrian Øhrn Johansen Foto: Adrian Øhrn Johansen
SPENTE: Regissør Erik Richter Strand og manusforfatter Thomas Seeberg Torjussen gruer og gleder seg til kveldens premiere. Foto: Adrian Øhrn Johansen Foto: Adrian Øhrn Johansen Vis mer

Verre i virkeligheten

Filmen er Erik Richter Strands debut som spillefilmregissør. Han er ikke redd for at filmen går for langt.

-  Virkeligheten overgår filmen. I researchfasen støtte jeg på historier som var mye drøyere enn den vi forteller, sier han.

Filmen forsvarer ikke overgriperen, men fordømmer ham heller ikke. Det er helt bevisst.

-  Jeg har strukket meg langt for å forsøke å forstå overgriperens tanker og handlinger. Det var ingen behagelig prosess. Men den var helt nødvendig for å ta karakteren på alvor. Det hadde vært mye enklere å portrettere en bankraner, sier Richter Strand.

Dristig filmdebut

Han vet han tar sjanser når han debuterer med et kontroversielt tema som pedofili.

-  Det er klart det hadde vært lettere å debutere med noe jeg visste ville bli en kommersiell suksess. Men det er nettopp innenfor tabubelagte temaer det ligger sprengstoff for et drama. Manuset er dristigere enn noe annet jeg har sett i norsk film, sier han

I morgen går de opp den røde løperen og avslutter Filmfestivalen i Haugesund. «Sønner» er den første filmen som nesten utelukkende er skapt av elever fra Den norske filmskolen, de fleste debutanter.

Gruer seg

-  De siste ukene har jeg vært litt rar og emosjonell. Jeg gruer meg til stillheten i salen når rulleteksten begynner, sier Richter Strand, som håper mottakelsen blir stillferdig.

-  Det beste er hvis publikum ikke vet hva de skal si til hverandre med en gang. Kanskje de går ut av kinosalen, ut på gata og et godt stykke før de sier noe. Det hadde vært flott.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media