Kontroversiell kortvokst-vits skaper full etterforskning i BBC

Komikeren mente han hadde laget verdens korteste vits.

KONTROVERSIELL: Komiker Jimmy Carr provoserte da han skulle lansere standup-turné på BBC. Her fra en annen lanseringsopptreden for samme turné. Foto: Scanpix
KONTROVERSIELL: Komiker Jimmy Carr provoserte da han skulle lansere standup-turné på BBC. Her fra en annen lanseringsopptreden for samme turné. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): Komiker Jimmy Carr har skapt oppstyr innad i den britiske rikskringkasteren BBC etter et besøk hos talkshowet «The One Show».

Carr var på besøk for å lansere en standup-turné da han viste til at han hadde prøvd å skrive den kortest mulige vitsen, og endt opp med en på bare to ord. Carr har gjort korte, ordspillbaserte og ofte grovkornede vitser til sitt varemerke.

- Jeg skrev en vits på to ord: Dwarf shortage («dverge-underskudd», journ. anm.). Det var bare så jeg kunne få plass til flere vitser i showet, sa komikeren fra sin plass i gjestesofaen ved siden av sanger Rod Stewart.

Det noe vanskelig oversettelige ordspillet ble fulgt av enda en vits på bekostning av kortvokste:

- Hvis du er dverg og blir fornærmet nå, må du vokse opp.

På engelsk anses «dwarf» som like utdatert og nedsettende begrepsbruk som norske «dverg» når det brukes om kortvokste.

Reaksjoner Selv om kun to personer skal ha klaget innslaget inn for Ofcom, den britiske kommisjonen som omtrentlig tilsvarer norske Kringkastingsrådet, har de startet etterforskning, melder The Guardian.

- Vi undersøker om mulig diskriminerende kommentarer i denne sendinga holdt et generelt akseptert nivå, sier en talsperson for kommisjonen.

The Telegraph melder at det er uvanlig at Ofcom starter full granskning av en sak basert på bare to klager, og spekulerer i om de ønsker å statuere et eksempel av saken.

Avisa melder også at Carr selv advarte om reaksjoner:

- Ikke bruk materialet mitt i showet. Ofcom kommer til å trekkes inn, skal Carr ha sagt.

Carr skal etter planen stå på scenen i både Stavanger, Oslo og Trondheim våren 2016.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram