Kontroversiell og tankevekkende

Terje Tvedt leverer et imponerende bidrag til å forstå vannets plass i både historie og vår tids klimakrise.

VANNMANNEN: Terje Tvedt har vært opptatt av vann i flere tiår. Nå også vannets betydning for verdenshistorien. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VANNMANNEN: Terje Tvedt har vært opptatt av vann i flere tiår. Nå også vannets betydning for verdenshistorien. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Terje Tvedt har greid det mesterstykke å bli en populær og kontroversiell forfatter med sine bøker om bistand, innvandring og vann. I årets bok er det historikeren Tvedt som har skrevet en verdenshistorie med utgangspunkt i sin interesse for vassdrag. Resultatet er en velskrevet, tankevekkende og ambisiøs bok om sivilisasjonenes 5000 år lange historie. Særlig hans forklaring på hvordan den industrielle revolusjon og det britiske imperium oppsto, bør gripe rett inn i vår tids debatt om europeisk kolonialisme og rasisme.

Vassdrag på dagsorden

Men la meg begynne med et å ta et steg tilbake. Under arbeidet med Tvedts «Verdenshistorie» kom jeg tilfeldigvis over en av hans tidligere bøker. Da oppdaget jeg at det var på 1990-tallet at han begynte å interessere seg for vann. Ifølge innledningen til hans bok «’Vassdrag’ som analytisk kategori» var han nesten alene om å bry seg om elveleier på den tiden. Allerede i første setning hevder han «at vassdragsforskning […] har stått svært relativt svakt i Norge.»

Siden har han med sine bøker om vannets historie og Nilen satt vassdrag på dagsorden. Med årets bok argumenterer han for at vann også er av avgjørende betydning for å forstå verdenshistorien. Gjennom hele boka finnes det en polemikk mot alle dem som har oversett vassdragenes, regnets og geografiens sentrale roller. Det fører til at Tvedt ofte havner i ordstrid med folk som Karl Marx, Emile Durkheim, Max Weber og en lang rekke andre ledende historikere og samfunnsforskere. Det er nettopp fordi Tvedt ikke bare er ute etter å gjenfortelle verdenshistorien, men også ute etter å forstå den på en ny måte, at boka er både engasjerende og tankevekkende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer