Lars Vilks

Kontroversiell svensk karikaturtegner bøtelagt

Kunstneren Lars Vilks i ny storm rundt skulptur som ble bygget uten tillatelse i et naturreservat.

LARS VILKS: Lars Vilks i København i 2015, da han mottok Sappho-prisen. Prisen deles ut av foreningen «Trykkefrihedsselskabet af 2004», som etter egne ord har som formål å «beskytte det frie ord, hvor det trues».
LARS VILKS: Lars Vilks i København i 2015, da han mottok Sappho-prisen. Prisen deles ut av foreningen «Trykkefrihedsselskabet af 2004», som etter egne ord har som formål å «beskytte det frie ord, hvor det trues».Vis mer

Lars Vilks, kunstneren som ble verdenskjent for sine karikaturer av muslimenes siste profet Muhammed, er dømt til 40 dagsbøter på 140 svenske kroner. Det skriver den svenske avisa Dagens Nyheter.

- Som kunstner får jeg være fornøyd. Etter 37 år er verket mitt fortsatt hett, sier den 71 år gamle kunstneren til det svenske nyhetsbyrået TT.

«Nimis»: Svenske myndigheter skal ha forsøkt å bli kvitt kunstverket i åresvis.
«Nimis»: Svenske myndigheter skal ha forsøkt å bli kvitt kunstverket i åresvis. Vis mer

Verket «Nimis», som Vilks har satt opp i et fredet naturreservat i Skåne, ble delvis brent ned i 2016. Vilks har nå fått straff for å ha gjenoppført verket.

Han har sagt til TT at han vil anke dommen.

- Ja, det synes jeg at man burde gjøre. Det finnes visse forutsetninger ettersom jeg kan tenke meg at dommen er prinsipielt viktig, sier Vilks.

Vilks har erklært egen stat

Vilks begynte arbeidet med drivvedskulpturen «Nimis» i 1980. Skulpturen(e) ble regnet som svært omstridt fordi kunstneren ikke tok hensyn til reglene i naturreservatet og bygget uten byggetillatelse. Flere skal også ha skadet seg ved kunstverket, ifølge svenske Aftonbladet.

Vilks har imidlertid erklært området rundt «Nimis» som en selvstendig stat. Den kaller han «Ladonien».

Skulpturene har blitt forsøkt brent ned flere ganger. I 2016 konkluderte politiet med at brannen var påsatt, men hadde ingen mistenkte.

Utsatt for flere drapstrusler og drapsforsøk

Vilks, som blant annet har jobbet som professor i kunstteori ved Universitetet i Bergen, er mest kjent for sine Muhammed-karikaturer.

Sommeren 2007 trykket en svensk regionavis Vilks skisse av profeten Muhammed som illustrasjon til en kronikk om ytringsfrihet.

Nyheten nådde blant annet til Pakistan, der det ble arrangert demonstrasjonstog mot Vilks og Sveriges daværende statsminister Fredrik Reinfeldt.

En rekke land, blant annet Egypt og Iran, sa seg offisielt enig i protestene.

Den påståtte daværende lederen i al-Qaida i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, utlyste 100 000 dollar i «belønning» til den som lyktes i å drepe Vilks, skriver The Guardian.

Politiet regner med at Vilks var målet under angrepet mot Krudttønden på Østerbro i København i 2015.