Kontroversielt om Ibsen

I sin store Ibsen-avhandling tar professor Atle Kittang dikteren på ordet. Dermed går han god for det heroiske og «ubehagelige» ved Ibsen, det som lenge har vært lite politisk korrekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I akademiske kretser har det lenge vært kjent at Atle Kittang har arbeidet på en Ibsen-avhandling. Mange har ventet spent på resultatet, ikke bare fordi enhver omfattende Ibsen-studie - og i særdeleshet når mannen bak er en av våre fremste litteraturvitere - nødvendigvis må påkalle stor interesse, men også fordi Kittangs tidligere Hamsun-studie «Luft, vind, ingenting» var så vidt kontroversiell og dermed også en stor utfordring for all seinere forskning.

Nå foreligger «Ibsens heroisme», og det første spørsmålet man uvilkårlig stiller seg, er hvorvidt den er en pendant til «Luft, vind, ingenting» eller ei. Er metoden og innfallsvinkelen den samme? Gjør Kittang noe tilsvarende med Ibsens tekster som med Hamsuns tekster?

Kuvending

Nei, det gjør han nettopp ikke. Faktisk foretar han en overraskende kuvending. I Hamsun-boka var han tilbøyelig til å se bort fra forfatterens meninger, forkynnelse og ideologiske innhold: vitalismen, det reaksjonære samfunnssynet, de protofascistiske holdningene. Alt dette var bare til stede for å bli dementert, for å gjøre den ironiske skriften mulig, hevdet Kittang. Det er dette overordnede synspunktet som har falt mange tungt for brystet, og som en av Kittangs krasseste kritikere, Jon Langdal, har betegnet som et forsøk på «å trylle bort det ubehagelige».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer