Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Kopier danskene - igjen

Den norske regjeringen fulgte raskt etter da danskene stengte ned samfunnet for å unngå smittespredning. Nå bør vi kopiere danskene igjen, for å redde bedriftene.

METTE FREDRIKSEN: Forrige uke lanserte Danmark en økonomisk krisepakke som Norge nå bør la seg inspirere av. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
METTE FREDRIKSEN: Forrige uke lanserte Danmark en økonomisk krisepakke som Norge nå bør la seg inspirere av. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB scanpix Vis mer
Meninger

I morgen skal regjeringen legge fram en ny økonomisk redningspakke. Og alvoret stiger. Mens vi i inngangen til denne krisa kanskje mottok statens initiativer som en selvfølge og med en tanke om at de ville berge de fleste gjennom krisa, begynner den grimete virkeligheten å tre fram.Ledigheten har eksplodert. Tiltakene for å begrense smitten er utvidet i tid. Tusenvis av bedrifter, hundretusenvis av arbeidsledige - og arbeidstagere som frykter de er i faresonen, kommer til å følge pressekonferansen i morgen med forventning og nervøsitet. Det står nå om arbeidsplassene deres, om framtida som allerede er usikker og vanskelig med smittetiltak og begrensninger.

President Donald Trump med siste nytt fra USA. Video: AP Vis mer

Regjeringen har allerede presentert to økonomiske krisepakker. Det har blant annet blitt rullet ut omfattende låne- og garanti-ordninger, arbeidsgiveravgiften er redusert, permitteringsreglene endret og selvstendig næringsdrivende og enkeltmannsforetak får dagpenger.

Regjeringen har beregnet kostnadene til dette til å være rundt 280 milliarder kroner. Det er en vanvittig sum. Like vanvittig er det at det ikke er nok.

I en ny undersøkelse blant medlemmene i SMB Norge,interesseorganisasjonen for små- og mellomstore bedriter, sier 48 prosent at de som svarer at tiltakene ikke treffer dem. 40 prosent frykter konkurs før sommeren.Problemet er at tiltakene så langt utsetter og lemper på innbetalinger av statlige avgifter, i tillegg til å tilby lån. Men mange av de faste kostnadene løper, og utsatte bedrifter ser ingen hensikt i å bygge opp enorme lån til staten som det ikke er realistisk å klare å håndtere i etterkant.

Forrige uke lanserte Danmark en økonomisk krisepakke som Norge nå bør la seg inspirere av. Tiltakene er rettet mot bedrifter som har et fall på mer enn 40 prosent av inntektene innenlands. For disse bedriftene dekker staten faste utgifter på mellom 25 og 80 prosent i en tremåneders periode. For de som har fått virksomheten forbudt på grunn av smittevernsregler, er kompensasjonen på 100 prosent.

På denne måter trer staten inn som et gigantisk forsikringsselskap, og dekker tap som følge av det som må betegnes som en naturkatastrofe. Den norske regjeringen fulgte raskt etter da danskene stengte ned samfunnet for å unngå smittespredning. Nå bør vi kopiere danskene igjen.

Hele Norges coronakart