Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kopikrigen i skolen er over

Partene begraver stridsøksa en drøy måned før eksamen.

(Dagbladet.no): Kopinor og Kommunenes Sentralforbund (KS) har blitt enige om hvordan striden rundt kopieringsavtalen skal løses.

Stridsspørsmålene er ikke avklart, men overlates til den offentlige vederlagsnemnda. Deres avgjørelse har bindende virkning.

- Det er den nest beste løsningen. Det hadde vært bedre om vi hadde kommet til en avtale. Det viste seg ikke mulig, sier Hans Petter Fuglerud, viseadministrerende direktør i Kopinor, til Dagbladet.no.

Kan igjen kopiere

Løsningen kommer fram i en pressemelding som ligger på partenes nettsider (se Kopinor og KS).

- Når er dere på plass med ny avtale?

Fuglerud ler forsiktig.

- Det kan ta litt tid, jeg er redd det kan ta flere måneder.

LOV: Lærere og elever ved norske skoler har ikke kunnet bruke kopimaskinen siden 1. januar i år. Foto: SCANPIX
LOV: Lærere og elever ved norske skoler har ikke kunnet bruke kopimaskinen siden 1. januar i år. Foto: SCANPIX Vis mer

- Men det som er viktig er at alle som har vært berørt av forbudet, nå kan senke skuldrene og kopiere som før. I tillegg kan de bruke åndsverk i videoprosjektor. Det var ikke hjemlet i den gamle avtalen og det er vi enige om at den nye avtalen skal tillate.

Kopiforbud

- Det har vært ganske lange og tøffe forhandlinger, forteller Administrerende direktør i KS, Olav Ulleren, til Dagbladet.no

Siden 1. januar, da den forrige kopieringsavtalen mellom Kopinor og KS utløp, har norske lærere hatt totalforbud mot å kopiere fra bøker eller internett for å dele det ut til elevene sine.

Konflikten handler om følgende kjerneområder:

 • Pris: Skolene mente, og mener fremdeles, de må betale for mye for kopiering, særlig for materiale fra internett.
 • Gjenbruk av kopier: Kopinor krevde at det skal være forbud mot gjenbruk av kopier, noe KS mente var både uhensiktsmessig og miljømessig forkastelig.

  - Hva er KS\' argumenter for å få senke prisen?

  - Vi mener at prisnivået er for høyt. Vi har en ny markedssituasjon. Ny teknologi, med internett og digitale medier, sammen med en ny bransjesituiasjon for bokmarkedet tilsier et lavere prisnivå etter vårt syn, sier Ulleren.

  Han peker også på at prisene i Sverige er lavere enn de er i Norge.


  Eksamen som planlagt


  Selv om partene ikke ble enige, har forhandlingene ført noe godt med seg.

  - Vi har fått klarhet i viktige spørsmål. Dessuten har vi fått aksept for at kopiert materiale kan gjenbrukes, forteller Ulleren.

  De to organisasjonene er enige om at den nye avtalen skal åpne for en «fornuftig og begrenset» gjenbruk av kopier. Hva som menes med «fornuftig», blir opp til vederlagsnemnda å avgjøre.

  Også Fuglerud i Kopinor mener forhandlingene har ført til noe godt.

  - Vi får være fornøyde med at vi har blitt enige om rammene for behandlingen i vederlagsnemnda. Vi går dit med noen klare oppdrag for nemnda. Og så får vi se, sier han.

  Partene er enige om å avholde en ny kopieringsundersøkelse til neste år, ifølge pressemeldingen. Undersøkelsen vil legge grunnlaget for vederlagsbetalingen fra 2008.

  Uansett vil kopistriden ikke ramme vårens eksamensavvikling.

IKKE ENIG MED KOPINOR: - Pris er det absolutt mest vanskeligste punktet, sier Olav Ulleren, direktør i Kommunes Sentralforbund. Foto: Kommunenes Sentralforbund
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no - nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling