Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kopisperren på cd er historie

Nå starter krigen om sperren på musikkfiler kjøpt på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

Teknologien selv Bill Gates hater

(Dagbladet.no): Platebransjen har kapitulert fullstendig i krigen om kopibeskyttelsen. Marit Larsen ble siste artist ut med kopisperre på cd i Norge, og det betyr at alle de store plateselskapene nå har gitt opp den omstridte teknologien.

- Vi kommer ikke til å fortsette med denne teknologien. Den fungerte rett og slett ikke, sier EMI-sjef Per Eirik Johansen til Dagbladets papirutgave i dag.

Ingen forståelse

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon jubler over plateselskapets beslutning.

- Vi fikk særlig inn mange klager for noen år siden, da det var cd\'er med kopibeskyttelse som man ikke kunne spille på bilstereo og enkelte pc\'er, forteller han.

Plateselskapenes begrunnelse for sperren, som først dukket opp da Napster ble populært på begynnelsen av 2000-tallet, var at de ønsket å stoppe den ulovlige kopieringen av musikk, og særlig den ulovlige fildelingen på nettet.

SMÅHISTORISK: Marit Larsen var siste norske artist som ble gitt ut med kopisperre. Nå har alle de store plateselskapene droppet teknologien. Foto: LARS EIVIND BONES
SMÅHISTORISK: Marit Larsen var siste norske artist som ble gitt ut med kopisperre. Nå har alle de store plateselskapene droppet teknologien. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Thon tror imidlertid ikke at forbrukerne hadde forståelse for bransjens behov for å beskytte seg.

- Jeg tror alle forbrukere ser EMIs avgjørelse som veldig positiv. Folk hadde ingen forståelse for at de ikke skulle kunne ta en kopi når de skulle på fest, for å unngå at original-cd\'en ble ripete. For cd\'ene blir jo faktisk atskillig fortere ripete enn det man trodde da den ble lansert, sier han.

Sony punger ut

Kopisperren ble enda mindre populær i fjor, da det ble kjent at Sony BMG benyttet en sperre som skapte problemer for Windows-brukere.

Plateselskapet la seg flat, og tilbakekalte alle platene de hadde gitt ut med beskyttelsen.

Tidligere denne uka gikk de også med på å avstå fra å bruke kopisperren framover, samt å betale flere hundre tusen dollar i erstatning til konsumenter som hadde fått sitt utstyr ødelagt.

En uavhengig gransking konkluderte imidlertid med at Sony BMGs kopisperre ikke hadde inneholdt spyware for å kartlegge forbrukernes kjøpsvaner, skriver Variety.

Kjemper mot iTunes

image: Kopisperren på cd er historie

Når kampen om kopisperren på cd nå er over, vil den framtidige diskusjonen dreie seg om begrensninger rundt digitale filer man kjøper på nettet, tror Thon.

Forbrukerombudet har særlig konsentrert seg om iTunes, og det urettferdige i at låter man kjøper i musikkbutikken ikke fungerer på annet avspillingsutstyr enn iPod.

- Dette er en veldig, veldig viktig sak, mener Thon.

Han satser nå på å skrive et nytt brev til iTunes i løpet av januar, i samarbeid med søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark, Tyskland og Frankrike.

Imens foregår de første forsøkene med å selge ubeskyttede Mp3-filer. EMI har blant annet gitt Yahoo Music tillatelse til å selge Norah Jones\' siste singel i dette formatet, mens Amazon også sysler med tanken om å åpne en digital musikkforretning uten nevneverdige sperrer.

LES KOMMENTAR: Platebransjens selvmordsstrategi

KAMP MOT ITUNES: Forbrukerombud Bjørn Erik Thon er glad for EMIs avgjørelse, og er i full gang med diskusjonen om iTunes\' bruk av kopisperrer.
FUNGERTE IKKE: Kopisperrene fungerte ikke, mener EMI-sjef Per Eirik Johansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!