Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kor i helvete?!

Knut Erik Jensen (60) synes det «kunne blitt en interessant film» hvis Berlevåg Mannssangforening reiste til Vestbredden for å synge fredssanger. Fredag kommer filmen om da de sang på terrortomta i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og det første som slår en etter å ha sett møtet mellom korsangerne og en New York-befolkning i sorg, er:

- Hva i all verden hadde koret der å gjøre?

- Vi hadde like mye og like lite å gjøre på Ground Zero som alle andre. Det var turister der av alle slag. Koret var også turister. Forskjellen var at deres reaksjon på det de så var en sang, sier regissør Jensen.

Tøff start

«Heftig og begeistret - på sangens vinger» skulle være en film om korets turné i USA i fjor høst, som en fortsettelse av Russlands-besøket i slutten av suksessfilmen «Heftig og begeistret». Men så falt World Trade Center, og det ble en helt annen start på turneen.

- Var du i tvil om terroren skulle med i filmen?

- Nei, sånne ting skjer hele tida. Det er det som er dokumentarismens velsignelse. Du vet aldri hva du får. Utfordringen var hvordan vi skulle behandle temaet.

- Du vurderte aldri å hoppe over New York?

- Nei, nei.

- Og du var ikke redd det ville virke påtrengende med et norsk mannskor midt i sorgen?

- Det falt meg aldri inn. Jeg visste at det koret representerer gjennom sin opptreden og sine sanger, er genuint og vil bli mottatt som noe positivt.

Helter i Dakota

Og filmen viser da også at publikum stort sett mottar sangfuglene fra Berlevåg med et åpent og positivt sinn. Men mer positivt i det norsk-amerikanske miljøet i Dakota, kanskje, enn på Manhattan og i Hollywood.

- Var det noen som sa nei takk til å bli sunget for?

- Ja, ved Vietnam-monumentet i Washington.

- Og hvorfor i all verden skulle dere synge der?

- Det var et naturlig sted da vi først var i Washington. Symbolverdien er interessant.

- Kunne du dradd med deg mannskoret til Ramallah også, for symbolverdiens skyld?

- Det kunne blitt en jævlig interessant film. Koret synger forsonende sanger på grenselinja, til de blir skutt eller jagd bort.

Ikke for penger

Men nå er Jensen ferdig med filmene om Berlevåg Mannssangforening. Hans neste prosjekter blir en dokumentarfilm om revylivet i hjembygda Honningsvåg og en spillefilm om den spiondømte Gunvor Galtung Haavik.

- Laget du «Heftig og begeistret - på sangens vinger» for pengenes skyld?

- For meg er det aldri økonomiske motiver bak en film. Koret ble nasjonale ikoner. Så gikk ryktene utenlands og de ble invitert til Amerika. Hvorfor skulle ikke nasjonen få ta del i dette? Det vil være en unnlatelsessynd hvis jeg ikke laget en film om det. Dette var den historiske sjansen som det lille fiskeværet og mannssangforeningen fikk. Jeg skyldte dem, jeg skyldte alle og meg selv å lage filmen.

NY FILM: Fredag kommer filmen om Berlevåg Mannssangforenings turné i USA, der de blant annet sang ved restene etter World Trade Center på Manhattan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!