Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Koranskoler og «dialog»

KORANSKOLER: Store deler av Regjeringens pengegave til koranskoler i Pakistan er sporløst forvunnet (TV2 10.01). Både den norske ambassadøren i Islamabad og en statssekretær prøvde iherdig å overtale TV2 journalist Kadafi Zaman og alle oss andre om at norske myndigheter har kontroll. Det klarte de ikke. Tvert imot. Det ble åpenbart at giverne ikke aner hvor pengene har tatt veien. Bort sett fra at midlene ser ut til å ha havnet der også skolene de var tiltenkt ligger; midt i Talibanland; der selv pakistanske myndigheter har begrenset eller ingen kontroll.

Men – uavhengig av håpløs forvaltning av noen statlige millioner – hvordan var det mulig i det hele tatt å komme på ideen om å gi en betingelsesløs pengegave på 5 – 6 millioner til disse reaksjonære, religiøse skolene?

I 2001 sto Ap og SV alene i kampen mot de ekstreme kristne ACE-skolenes ønske om driftsstøtte og konsesjon. Etter mitt skjønn en viktig kamp for barns rettigheter de to partiene har grunn til å være stolt over. Den gangen.

For, mens ACE-skolene forteller elevene at ulydige barn kan rises, nøyer ikke koranskolene seg med teorien. Vold mot barn inngår i undervisningen. Mens ACE-skolene forteller at mannen er overordnet kvinnen, gir koranskolen anskuelsesundervisning om det samme. Jenter er stort sett utelukket, og reaksjonære kjønnsroller bankes inn. I bokstavelig forstand. Og – som om ikke alt dette var nok – det er sterke indikasjoner på at koranskolene misbruker barn og ungdom ved å forberede dem til å bli «hellige krigere» i Afghanistan og Kashmir.

Hensikten med koranskolestøtten skal være å fremme «religiøs toleranse» og «dialog» forsvarte utviklingsminister Solheim seg med forrige gang denne pinlige støtten ble diskutert. Kanskje ministeren synes at veid mot så store mål blir barns rettigheter en ubetydelig bagatell?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media