Korinternes gjerningerTynne saker

Stusslig forlagsdebut med parodisk oppvekstroman om ung homse og grusom prestefar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: At Arve Juritzen i «Juritzen forlag» debuterer med homselitteratur, er ingen bombe. Men om denne boka skal sette standarden for forlagets litterære kvalitet, kan Juritzen bare glemme hele virksomheten. For dette er elendig forlagsarbeid.

Godsaker

«Villskudd»-forfatteren Gudmund Vindland har lagt handlingen til en liten sørlandsbygd i 1985. Dit flytter 14 år gamle Simon Peter sammen med grusom prestefar, nervøs mor og tykk søster. Faren sulter sine barn, mens han selv mesker seg i godsaker. Han blir bare irritert da datteren prøver å henge seg i juletreet. Og synes synd på seg selv da den undertrykte kona velter seg dritings rundt i sitt eget spy. Sønnen tukter han på presters vis. Og blir selvsagt rasende da han ad omveier forstår at Simon er homofil.

Dårlige vitser

«Korinternes gjerninger» kunne vært en sår roman om en ung gutts kamp mot oppdagelsen av seksuell legning. Dessverre blir den bare en parodi på en litt forslitt polemikk.Fylt opp av endeløse dialoger i en litt umulig muntlig sørlandsdialekt, og en prest som veksler mellom å si nu og liksom. Her er to sider om hvordan skrubbe en kjele, en tidskoloritt som bare er oppramsinger av åttitallshøydepunkter og omstendelig fortalt dårlige vitser. Det virker som om Vindland bare har skrevet alt som har falt ham inn av likt og ulikt. I ei bok som tilsynelatende ikke har vært i nærheten av en konsulent. Dette holder ikke, Juritzen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer