Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- KORKa forslag!

NRK-ledelsens forslag om å nedlegge Kringkastingsorkestret (KORK) vekker harme i norsk musikkliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylig sluttet NRKs direktørmøte seg til forslaget om å legge ned orkesteret fra midten av 2002. Forslaget er ledd i en 100-millioners sparepakke som også rammer radiokanalene Alltid Klassisk og Stortingskanalen, NRKs undervisningsseksjon og enkelte distriktskontorer. NRKs styre skal behandle saken på et formøte 5. desember, mens vedtak om nedleggelse kan komme på ordinært styremøte 12. desember.

- Ubegripelig

Sentrale aktører i norsk musikkliv gir uttrykk for sinne og oppgitthet over den forståelsen av NRKs kulturforpliktelse som kringkastingssjef John G. Bernander og hans sjefer legger til grunn for vedtaket. Pianist Leif Ove Andsnes er en av dem som tar bladet fra munnen.

- Forslaget om å legge ned KORK er helt ubegripelig, sier Andsnes.

- KORK er dét norske orkesteret som har hatt den mest forrykende utviklingen de siste fem åra. Orkesteret har virkelig løftet seg på alle måter, er musikalsk utrolig fleksibelt og gjør alt på veldig høyt nivå. Så skal man altså bryte ned det som har vært en så langsiktig investering, og som nå virkelig gir resultater. Det får håret til å reise seg på ryggen min.

Utarming

- Jeg trodde NRKs oppgave var å være med på å utvikle og støtte norsk kultur, og KORK er det desidert viktigste musikkformidlingsverktøyet NRK har, fortsetter Andsnes.

- Dessuten er KORK hele landets orkester. Det bruker mange norske dirigenter og arrangører, så en nedleggelse vil også utarme norsk musikkliv kraftig, fordi mange av musikerne i KORK er blant de mest allsidige i bransjen og bidrar i mange sammenhenger.

Se på Danmarks Radio. DR har like trange tider som NRK og har også måttet si opp mange ansatte. Men de prioriterer sine tre orkestere og to kor og bygger ny konsertsal. Å true med nedleggelse, slik NRK-ledelsen gjør, er så utrolig defensivt, mener Andsnes.

Bekymret

Også Oslo-Filharmonien (OFO) går ut med støtte til KORK.

I et brev med tittelen «Kringkastingsorkestret må få leve», gir OFO uttrykk for bekymring og uro over nedleggingsplanene. OFO påpeker KORKs sentrale plass i norsk musikkliv, orkesterets unike allsidighet og anvendelighet og de spesielle egenskapene som ikke kan erstattes av noe annet ensemble.

Styret i Ultimafestivalen tok i går sterk avstand fra forslaget om å legge ned Kringkastingsorkestret og radiokanalen Alltid Klassisk:

«Kringkastingsorkestret er ett av bare seks profesjonelle symfoniorkestre her til lands, og en eventuell nedleggelse av orkesteret vil ha langsiktig negativ effekt på norsk musikkliv, ikke minst norsk samtidsmusikk», heter det i en uttalelse fra styret.

Hele Norges coronakart