Kornete klining

- Filmskaperen må ha gått på sterke anti-depressiva.

(Dagbladet.no): I dag åpner Oslo Internasjonale filmfestival. Sett fra et teknologisk perspektiv handler den mest originale filmen om 30-åring som sliter med et vanskelig forhold og jakter på kjærlighet.

Filmen om svensken Patrick Eriksson kan høres ut som en klisjé, men er blitt til ved en høyst innovativ innspillings-
metode.

Den originale twisten på denne personlig utleverende dokumentaren er teknologien. Kameraene er byttet ut til fordel for mobiltelefoner.


Erik Hemmendorf og Ruben Östlund fulgte Patriks personlige krise og dokumenterte lange samtaler om forhold, sex og vennskap. Det gikk med mange minnekort.

- Før jeg møtte Eriksson, husker jeg at jeg håpet på at han ikke var like gæren som i filmen. Filmen gir inntrykk av at han går på sterke anti-depressiva, sier Eirik Bakke fra Oslo Internasjonale filmfestival om filmskaperen til Dagbladet.no.
Etter å ha sett opptakene kameratene gjorde av ham, bestemte Patrick seg for å lage en film om seg selv og sin søken etter kjærlighet.


Pikselskjønnhet

- Forstørret til kinoformat er mobilbildene blitt duse og kornete. Oppløsningen på bilder fra mobilkameraer er jo ikke spesielt god, men jeg synes pikslene gir bildene en egen skjønnhet, sier Patrik Erikson til Dagsavisen.no

Et dårlig bilde av virkeligheten i positiv forstand.

- Det at man kan ta opp mobilen når som helst, gjør at man kan fange opp en form for råere virkelighet, sier regissøren.

Flaks
På Oslo Internasjonale filmfestival sine hjemmesider beskrives filmen videre som tre gutter i 30-årsalderen som engasjerer seg helhjert i å forfatte den perfekte SMS-en til en jente.

Eirik Bakke sier at det bare var flaks at de kom over denne filmen.

KORNETE KLINING:
Mobiltelefonen operer i et nytt medium. FOTO: OSLO INTERNASJONALE FILMFESTIVAL
KORNETE KLINING: Mobiltelefonen operer i et nytt medium. FOTO: OSLO INTERNASJONALE FILMFESTIVAL Vis mer

- Vi fikk den på en DVD-kopi på Arthaus. De syntes ikke den passet som kino-film, og ennå er det ingen som har tatt den opp til distribusjon. Noe som betyr at filmfestivalen ser ut til å bli dokumentarens eneste stoppested i Norge.

Personlige dokumentarer


Det er en stund siden dokumentarfilmen omhandlet tunge temaer med en rungende «Voice of God» som tvang tilskuerens oppmerksomhet. Etter hvert som filmproduksjonen har blitt gjort lettere tilgjengelig, har det kommet en drøss med mer personlige uttrykk fra virkeligheten.

I 1986 satte Ross McElwee i gang et dokumentarprosjekt som skulle handle om general Shermans marsj mot Georgia og Carolina under den amerikanske borgerkrigen.

I filmen «Shermans March» førte et traumatisk brudd med kjæresten til at dokumentarens fokus ble vendt mot filmaskperen selv.

«Gunnar goes comfortable»
Mange vil kanskje huske en med Gunnar Hall Jensens jakt på lykke med et Super-8 kamera i filmen «Gunnar goes comfortable» fra 2003. Han er desillusjonert og drar verden rundt for å forsøke å finne seg sjøl, før han til slutt ender opp med å klippe plenen i en forstad utenfor Stockholm. Altså comfortable. Med ny dame.

I 2008 lagde Chris Waitt i «A complete history of my sexual failures», en dokumentarfilm en film hvor han ville finne ut hvorfor han hadde blitt dumpet av hver eneste jente han noen gang hadde vært sammen med. Etter å ha prøvd mer konvensjonelle kilder som psykolog og Viagra, oppsøkte han rett og slett eks’ene sine i håp om at de kunne gi ham et svar. 

Kornete klining
GONZO: Dokumentarfilmen «Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson» viser hsitorien om mannen bak den vågale gonzojournalistikken. Johnny Depp har fortellerstemmen.