Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Korrekt skittkasting?

SIMEN EKERN

(18/10) sammenligner behandlingen som enkelte i det siste har gitt katolikken Janne Haaland Matlary med den motbør den italienske katolikken Rocco Buttiglione får, og synes begge deler er greit.

At det pågår en kampanje mot sistnevnte, som skal bli EUs justiskommissær, er hevet over tvil. Om meningsbrytninger målbæres i mediene kan ingen utsette noe på det, men spørsmålet er ikke bare «om», men også «hvordan». Her har Buttiglione-diskusjonen denne uken gitt oss et stygt eksempel. Endel utenlandsk presse har hevdet at Buttiglione skulle ha angrepet alenemødre og sagt at «alenemødre er ikke særlig gode mødre». Rapportene utløste stor bestyrtelse.

Denne politikeren, bl. a fordi han ønsker å få ned aborttallene, har stadig støttet alenemødre, så sitatnyheten burde vakt mistanke i redaksjonene. Det kom uansett raskt for en dag at sitatet var klippet ut med kyndig kampanjesaks. Buttiglione selv sier: «Enhver som var til stede kan bekrefte at ordene om farløse barn ikke hadde noe å gjøre med alenemødre, men var en referanse til et kjent utsagn fra professor Kegan som sier at Europa er Venus' datter fordi vi unngår bruk av makt, mens USA er barn av Mars. Jeg snakket om relasjonene mellom USA og Europa og slett ikke om alenemødre som oppdrar sine barn med stor heroisme og som jeg har den dypeste respekt for.»

JOURNALISTER SOM

var tilstede kan umulig ha svevet i noen villfarelse om at Buttiglione snakket om problematikken «alenemødre».

De må ha visst at han benyttet seg av billedspråk der «barnet» var relasjonene mellom USA og Europa, og at det er best for barnet med omsorg fra begge foreldre. Likevel spres et luresitat, og Buttiglione kreves til ansvar. «Oppklaringen» får selvsagt mindre spredning og oppslag enn feilmeldingen. Og kampanjen fortsetter, nye merkelige påstander følger som perler på en snor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media