Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Korridorkrypene. Nå skal de endelig ta ham. Ved hjelp av hypertysteren Gjermund Cappelen

Forfatter Ingvar Ambjørnsen (60) kommenterer en av Norges mest omtalte rettsaker i bloggteksten «Sannheten og løgnen».

MELDER SEG PÅ: En av Norges største samtidsforfattere, Ingvar Ambjørnsen (60), skriver om politiet, Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
MELDER SEG PÅ: En av Norges største samtidsforfattere, Ingvar Ambjørnsen (60), skriver om politiet, Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): «Det som skal veies på Justitias skålvekt, er ikke først og fremst noen tonn hasj, men politiets troverdighet», skriver forfatter Ingvar Ambjørnsen i et innlegg på forfatterbloggen han disponerer via forlaget Cappelen Damm.

«Etter et mareritt av et fjorår, ligger den allerede nede for telling. Hele settingen er som tatt rett ut av en halvgod norsk tv-serie», fortsetter han i innlegget.

En av Norges største forfattere melder seg dermed på nytt inn i det offentlige ordskiftet rundt den pågående rettssaken i Oslo tingrett, hvor eks-politimann Eirik Jensen står tiltalt for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet.

- Glattsnokene i etaten

I et innlegg publisert samme sted i mars 2014, da Jensen-saken eksploderte for fullt, kritiserte Ambjørnsen politiet sterkt for det han mener kritikkverdig etterforskning. Han langet også ut mot medias «minutt-for-minutt-dekning» av saken.

Ambjørnsen skriver nå blant annet om hvordan politimyndighetene «er ute etter» Jensen.

«Fyren som blir hatet av glattsnokene i etaten. Streitingene bak skrivebordene. Korridorkrypene. Nå skal de endelig ta ham. Ved hjelp av hypertysteren Gjermund Cappelen», hevder forfatteren.

Ingvar Ambjørnsen ønsker ikke å kommentere innlegget overfor Dagbladet.

- Hvorfor tyster han

Jensens tilknytning til politiinformanten og hasjbaronen Gjermund Cappelen står sentralt i rettssaken. Cappelen ble i november 2015 funnet skyldig etter mafiaparagrafen, og vil få sin endelige dom når Jensen-saken, som Cappelen også er en stor del av, er ferdigbehandlet.

Jensen har hele veien nektet straffeskyld.

Ambjørnsen stiller spørsmål ved hvorfor hasjsmugler Gjermund Cappelen velger å bli kjent som informant, eller «norsk kriminalhistories største tyster» som forfatteren beskriver ham som:

«Sangfuglens rolle er vanligvis ikke særlig ettertraktet, verken i små eller store saker. Cappelens betroelser til norsk politi er av et kaliber som i grunnen kvalifiserer til en bauta i luftegården på Ila. Hugget i beslaglagt afghan (afghansk hasj red.anm.)».

- Mange spørsmål

Er det sant at politiet visste om virksomheten til Cappelen hele tida, og at Jensen har latt Cappelen passere under radaren, spør han videre.

Jensens forsvarer, John Christian Elden, mener følgende om teksten til Ambjørnsen:

- Det kommer mange gode spørsmål fra Ambjørnsen. Særlig hvorfor ingen i politiet sa fra til Jensen eller hans sjefer dersom de visste at Cappelen var en hasjbaron. Da skulle jo kilderollen hans vært avsluttet, skriver Elden i en sms til Dagbladet.

Spesialenheten for politisaker og Gjermund Cappelen, via hans forsvarer, Benedict De Vibe, er gjort kjent med innlegget og kontaktet gjentatte ganger for uttalelser.

- Forventer ikke å bli 70

Ambjørnsen, som står bak norske bokklassikere som «Elling», «Den siste revejakta», «Hvite niggere» og «Pelle og Proffen»-serien, har tidligere pratet åpent om sine egne rusvaner.

60-åringen skal ha solgt hasj i Oslo på 70- og 80-tallet, og skal også ha røyket hasj daglig i 25 år, samt drukket tett gjennom forfatterskapet.

Men åra da han daglig konsumerte minst tolv øl, pluss vin og whisky, 50 gram rulletobakk og «utallige tjaller», er over for lengst, har forfatteren uttalt overfor Dagbladet. Ambjørnsen har fått diagnosen Kols.

- 60 år er jævlig gammelt. Jeg regner med at jeg går inn i mitt siste tiår. Jeg som en gang tenkte at 40 år var en passe alder, tar ikke høyde for å bli 70, uttalte han i et jubilantintervju i fjor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling