Korrupsjon som dreper

Ingress

Meninger

Krigføringen i Afghanistan er et mørkt hull i norsk politikk. Det er selvsagt full anledning til å ta opp temaet, men politikerne skyr unna. Som regel nøyer de seg med de rituelle redegjørelsene i Stortinget. I valgkamper eller på partienes landsmøter er det ytterst sjelden at krigen er noe sentralt tema. Med tanke på at tusenvis av norske soldater har risikert livet i Afghanistan, og at ti av dem
mistet det, er tausheten nedslående. Heller ikke de enorme summene som er brukt på krigføring og bistand, vekker noen særlig interesse. Krigen skal holdes så langt unna norsk politikk som mulig. Årsakene til det er åpenbar: Resultatene både militært og sivilt er nedslående. Ingen vil påta seg noe synlig ansvar for det.

Nå foreligger en ny rapport som bekrefter hvordan det går galt med den vestlige innsatsen i det krigsherjede landet. I forrige uke la den amerikanske generalinspektøren for gjenoppbygging av Afghanistan - John Sopko - fram alarmerende meldinger for den amerikanske kongressen. Bare på oppbyggingen av det sivile samfunnet i Afghanistan har USA brukt 620 milliarder norske kroner. Det tilsvarer den summen USA brukte på å gjenoppbygge Europa (Marshall-planen) etter andre verdenskrig. I tillegg kommer 3000 milliarder kroner som er brukt på krigføring. Resultatene av denne ressursbruken er skremmende. Av de 750000 våpen som afghanske sikkerhetstyrker har mottatt, har 43 prosent forsvunnet. De vil bli brukt av ulike fraksjoner i nye kriger når Nato-landene trekker seg ut. Oppbyggingen av den nasjonale politistyrken er en katastrofe. 54000 politifolk som ikke finnes, får lønn hver måned. Det er brukt 45 milliarder på å stanse narkotikaproduksjonen. Likevel har opiumproduksjonen økt år for år, og er nå på rekordnivå.

Siden 2002 har Norge brukt 7.2 milliarder på ren bistand, og et tilsvarende beløp på selve krigføringen. De jevnlige avsløringene av korrupsjon og misbruk av bistandspenger har ikke medført noen større kursendringer, selv om NORADs rapporter forteller om store kontrollproblemer. Regjeringen har satt ned et utvalg som skal vurdere den norske militære og sivile innsatsen i landet. Utvalget vil bare få tillit hvis det opptrer nådeløst uavhengig og kritisk, på linje med Gjørv-kommisjonen og Lund-kommisjonen. Tida har løpt ut for politisk sminke og tildekking.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.