LEDER

Korrupsjon som dreper

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Krigføringen i Afghanistan er et mørkt hull i norsk politikk. Det er selvsagt full anledning til å ta opp temaet, men politikerne skyr unna. Som regel nøyer de seg med de rituelle redegjørelsene i Stortinget. I valgkamper eller på partienes landsmøter er det ytterst sjelden at krigen er noe sentralt tema. Med tanke på at tusenvis av norske soldater har risikert livet i Afghanistan, og at ti av dem mistet det, er tausheten nedslående. Heller ikke de enorme summene som er brukt på krigføring og bistand, vekker noen særlig interesse. Krigen skal holdes så langt unna norsk politikk som mulig. Årsakene til det er åpenbar: Resultatene både militært og sivilt er nedslående. Ingen vil påta seg noe synlig ansvar for det.

Nå foreligger en ny rapport som bekrefter hvordan det går galt med den vestlige innsatsen i det krigsherjede landet. I forrige uke la den amerikanske generalinspektøren for gjenoppbygging av Afghanistan - John Sopko - fram alarmerende meldinger for den amerikanske kongressen. Bare på oppbyggingen av det sivile samfunnet i Afghanistan har USA brukt 620 milliarder norske kroner. Det tilsvarer den summen USA brukte på å gjenoppbygge Europa (Marshall-planen) etter andre verdenskrig. I tillegg kommer 3000 milliarder kroner som er brukt på krigføring. Resultatene av denne ressursbruken er skremmende. Av de 750000 våpen som afghanske sikkerhetstyrker har mottatt, har 43 prosent forsvunnet. De vil bli brukt av ulike fraksjoner i nye kriger når Nato-landene trekker seg ut. Oppbyggingen av den nasjonale politistyrken er en katastrofe. 54000 politifolk som ikke finnes, får lønn hver måned. Det er brukt 45 milliarder på å stanse narkotikaproduksjonen. Likevel har opiumproduksjonen økt år for år, og er nå på rekordnivå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer