Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Demonstrasjoner i Romania

Korrupsjonen spiser landet

Det koker i Romania. Mer enn 400 demonstranter er brutalt banket opp av politiet i EUs mest korrupte og dysfunksjonelle land.

KREVER FORANDRING: Fra helgas demonstrasjon i hovedstaden Bucuresti. Foto: NTB Scanpix
KREVER FORANDRING: Fra helgas demonstrasjon i hovedstaden Bucuresti. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke uvanlig at en regjering underbygger opposisjonens poeng med å grisebanke fredelige demonstranter. Men at det skjer i et EU-land hører til sjeldenhetene. I forrige uke skjedde det i Romania, landet som store deler av den arbeidsføre befolkningen har rømt fra. Hver 5. rumener - av den arbeidsføre del av befolkningen mange flere - bor og jobber i andre EU-land. Men mange av dem vil hjem, hvis landet noen gang får europeiske standarder når det gjelder korrupsjon og forvaltning.

I forrige uke kom noen av dem hjem, blant annet for å demonstrere etter at regjeringen i juli sparket antikurrupsjonsjegeren Laura Codruta Kovesi som sjef for påtalemyndighetens korrupsjons-enhet. Igjen underbygget regjeringen opposisjonens poeng. Antikorrupsjonsarbeidet var kommet for nær dem, for nær regjeringen.

Det sosialdemokratiske regjeringspartiets (PSD) sparking av Kovesi er en del av arbeidet med å legge domstolene under politisk kontroll. Det skjer etter at korrupsjonsjegerne har etterforsket og dømt flere framtredende PSD-medlemmer. I fjor måtte partiet gi opp forsøket på å dekriminalisere flere former for korrupsjon gjennom et regjeringsdekret. Men demonstrande klarte dengang å stanse dekriminaliseringen.

Sparkingen av Kovesi fikk 80 000 mennesker til å demonstrere sist fredag, da det ble brukt massiv vold, og 100 000 til å demonstrere på søndag, da det ikke ble brukt den type vold. Det er blant annet regjeringens åpne og standhaftige arbeid for å stanse rettsforfølgelsen av korrupsjon som har fått EU-kommisjonens ansvarlige for justis-sektoren, Vera Jourova, til å si dette:

- Den rumenske regjeringens forberedende lovearbeid vil overordnet undergrave dommernes uavhengighet, og redusere makta til påtalemyndighetene. De undergraver også offentlighetens tillit til rettssystemet. Det ville være til hjelp hvis regjeringens plan for juridiske reformer ble vurdert en gang til, sier hun til Die Welt. Med ord som ikke er til å misforstå.

Mens angrepene på EUs rettsnormer i land som Polen og Ungarn kommer fra den nasjonalistiske høyresida, kommer angrepene på demokratiet i Romania fra «venstresida». Historisk er det arvtakerne fra Nicolae Ceausescus kommunistparti som ble gjenfødt i PSD. Ceausescu innførte det mest drakoniske diktatur i Øst-Europa etter Stalins død, ved siden av Albania. Sikkerhetspolitiet Securitate var hans fryktede våpen. En aggressiv nasjonalisme, som også hadde røtter til mellomkrigstidas fascisme, var hans plattform. Han ble drept under opprøret mot ham i romjula 1989. Det var det mest brutale og hatefulle oppgjøret med kommunist-tida etter Berlin-murens fall.

Men der de reviderte sosialistpartiene til en viss grad tok et oppgjør med sin kommunistiske fortid i de fleste øst-europeiske landene, så overlevde strukturene og menneskene fra kommunistpartiet og Securitate i større grad i det PSD i Romania. Dermed overlevde også korrupsjonskulturen som var en viktig del av del av de kommunistiske maktapparatene.

Førsteamanuensis i religionshistorie ved Universitetet i Oslo, Cecilie Endresen, sier til Dagbladet at Romania har en spesielt dårlig historie når det gjelder korrupsjonsbekjempelse.

- Det var noen forsøk på dette før landet ble medlem av EU i 2007. Men da landet ble medlem ble dette arbeidet lagt i skuffen, sier hun.

Hun legger også vekt på at den rumenske nasjonalismen er en dysfunksjonell kraft som er sterk også i det post-kommunistiske Romania.

- All statsbygging har foregått med en etnisk nasjonalisme med sterke nasjonale myter, uten liberale verdier, sier Endresen.

Romania er landet i EU der et demokratisk sinnelag fra regjeringshold knapt nok har vært til stede etter oppgjøret med kommunist-tida. Det er det kampen mellom regjeringen og demonstrantene i Romania i disse dager handler om.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!