DIKTATOR"BLING": Vestlige politikere godtar stilltiende de økonomiske forbrytelsene til Viktor Janukovitsj og andre postsovjetiske ledere, men hadde vunnet mer på å angripe det enn homolovgivning, mener Hem. Foto: Yuriy Dyachyshyn / AFP / NTB Scanpix
DIKTATOR"BLING": Vestlige politikere godtar stilltiende de økonomiske forbrytelsene til Viktor Janukovitsj og andre postsovjetiske ledere, men hadde vunnet mer på å angripe det enn homolovgivning, mener Hem. Foto: Yuriy Dyachyshyn / AFP / NTB ScanpixVis mer

Korrupsjonens mestere

Ukrainas ekspresidents eiendom virker bisarr. Men han er en representant for statsledere i de tidligere sovjetrepublikkene, der maktposisjoner brukes til egen berikelse, og sperrene mot hemningsløs pengebruk er ikke-eksisterende.

Meninger

Da Ukrainas ekspresident Viktor Janukovitsj i all hast måtte forlate sin luksuriøse villa utenfor Kiev 21. februar, etterlot han seg dokumentasjon på korrupsjonen og forbruket som er vanlig blant statsledere i de tidligere sovjetrepublikkene

Kort tid etter at Janukovitsj hadde forlatt eiendommen i helikopter sammen med sine nærmeste allierte, inntok demonstrantene området. Det var ventet at presidenten hadde komfortabelt hjem, men gjestene ble likevel overrasket over hva de fant.

Eiendommen inkluderer en golfbane, tennisbaner og en privat dyrehage med afrikanske og australske strutser. En kunstig galei lå fortøyd i Janukovitsj' private innsjø, og presidenten hadde en imponerende samling klassiske biler og motorsykler. Det femetasjes huset var utsmykket med all tenkelig diktatorkitsj, som statuer i gresk-romersk stil, marmorgulv og forgylte tapeter.

Viktigere enn gull og eksotiske dyr, var funnet av en stor bunke dokumenter som Janukovitsj forsøkte å kaste i et reservoar før han flyktet. De fleste papirene ble fisket opp i lesbar stand, og blir nå gjennomgått av journalister og aktivister.

Noen av dokumentene er komiske, som at det ble funnet et notat som beskriver etterforskningen av en forsvunnet kenguru, men blant papirene finnes også spor etter økonomiske transaksjoner. Blant annet skal det mystiske selskapet Tantalit, som formelt eier eiendommen, ha mottatt enorme kontantbeløp. Det vil antakelig komme flere avsløringer om Janukovitsj og hans families tvilsomme forretninger i tiden framover.

Funnene på Janukovitsj' eiendom virker bisarre sett fra Norge, der vi forventer at politikere lever et sobert liv, uten store utskeielser. Men Janukovitsj er en typisk representant for statsledere i de tidligere sovjetrepublikkene, der maktposisjoner brukes til egen berikelse, og sperrene mot hemningsløs pengebruk er ikke-eksisterende.

Det er for eksempel ikke bare Janukovitsj som synes at det er stas med sin egen dyrehage. Da den Kirgisistans tidligere president Kurmanbek Bakijev måtte gå av etter demonstrasjoner i 2010, fant man en dyrehage med blant annet to sjeldne snøleopardunger på eiendommen hans. Ramzan Kadyrov, president i den autonome russiske republikken Tsjetsjenia, har en private dyrehage med løver, tigere og bjørner utenfor residensen sin i Tsjetsjenias hovedstad Grosnij.

Den ukrainske ekspresidenten er heller ikke alene om å like fine biler. Kadyrov har en enorm bilsamling, som inkluderer en åpen Rolls-Royce og en Lamborghini Reventon, en bil det bare finnes 21 eksemplarer av. Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov kjører en Bugatti Veyron, en av verdens raskeste og dyreste supersportsbiler. Han har også sikret seg diger yacht til en antatt verdi av 500 millioner kroner.

I Kaukasus og Sentral-Asia har autoritære statsledere - flere av dem har sittet sammenhengende ved makten siden Sovjetunionens oppløsning i 1991 - samlet landenes rikdom på sine egne og alliertes hender, med tvilsomme metoder og naturligvis uten offentlig innsyn.

I Usbekistan har Sveriges Television avslørt at den svenske mobiloperatøren TeliaSonora betalte bestikkelser til president Islam Karimovs datter Gulnara, som har stukket sine tentakler i de fleste deler av landets forretningsliv. Gulnaras søster Lola Karimova-Tillyaeva, som er bosatt i Sveits, ble kåret til en av Sveits' 3000 rikeste innbyggere av et lokalt magasin. I fjor kom det rapporter om at Lola hadde kjøpt et palass i Beverly Hills til 58 millioner dollar (komplett med sju soverom, elleve bad, et galleri for utstillinger, et bibliotek med vegger dekket av lær, ballsal for 200 personer, et tyrkisk bad og en kino med plass til 40 mennesker).

I oljerike Kasakhstan kommer også barna til president Nursultan Nazarbajev godt ut av det. Nazarbajevs datter Dinara og hennes ektemann Timur Kulibajev er blant Kasakhstans rikeste mennesker. Et mer eksotisk eksempel er at den tolv år gamle sønnen til Aserbajdsjans president Ilham Alijev kjøpte eiendommer i Dubai for 300 millioner kroner i 2010.

Diktatorenes ran av fellesskapets goder har store konsekvenser for befolkningens økonomi. Derfor er det påfallende at korrupsjon sjelden står høyest på agendaen når norske politikere er på tur i regionen, i hvert fall ikke i de landene vi har våre egne økonomiske interesser.

«Det er en meget visjonær og intelligent leder. Han har en langsiktig visjon for landet. Det at han sitter en stund gjør at han kan tenke langsiktig,» sa da daværende utenriksminister Espen Barth Eide til Dagens Næringsliv da han møtte Aserbajdsjans president Alijev i fjor vinter.

At Alijev har personlige interesser i landets banker, entreprenørvirksomhet, gullgruver og telekommunikasjon gjennom stråselskaper eid av presidentens familiemedlemmer og registrert i skatteparadiser, var tydeligvis ikke så viktig for Eide. Heller ikke at presidenten ble kåret til den mest korrupte personen i 2012 av organisasjonen The Organised Crime and Corruption Project. Statoil er tross alt et av oljeselskapene som får lov til å pumpe opp aserbajdsjansk olje.

At vestlige politikere velger å fokusere på andre saker enn korrupsjon når de kritiserer autoritære ledere (i den grad de i det hele tatt kritiseres), setter de autoritære lederne antakelig stor pris på. Oppmerksomhet på andre forhold kan være lettere å avlede.

Kritikken mot Vladimir Putins antihomofililover under OL i Sotsji var berettiget, men det en kritikk det er lett for Putin å takle, ettersom den russiske befolkningen i stor grad deler Putins skepsis til homofili. En opprulling av Putins og den russiske elitens tåkelagte økonomiske aktiviteter ville antakelig få større konsekvenser.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.