Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Korrupsjonistan

Karimov-familien er toppen av korrupsjonspyramiden i landet der det meste gikk galt - Usbekistan.

KORRUPSJONENS ANSIKT: Gulinara Karimova (t.v.) var Vimpelcoms samarbeidspartner og kontakt da det Telenor-eide selskapet betalte 115 millioner dollar for at Vimpelcom fikk tilgang til det usbekiske markedet. Foto: Jason Lee / Reuters / NTB Scanpix
KORRUPSJONENS ANSIKT: Gulinara Karimova (t.v.) var Vimpelcoms samarbeidspartner og kontakt da det Telenor-eide selskapet betalte 115 millioner dollar for at Vimpelcom fikk tilgang til det usbekiske markedet. Foto: Jason Lee / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Korrupsjonens ansikt er presidentens datter Gulinara Karimova. Hun var Vimpelcoms samarbeidspartner og kontakt da det Telenor-eide selskapet betalte 115 millioner dollar for at Vimpelcom fikk tilgang til det usbekiske markedet. Gulinara Karimova har i hjemlandet vært kjent for sitt jet-set liv, og vært dyrket som den smellvakre, allmektige dattera og arvingen til den eneveldige diktator Islam Karimov.

Gulinara Karimova er saksøkt av amerikansk påtalemyndighet for 202 millioner dollar, som de mener hun og hennes samarbeidspartnere har fått fra Vimpelcom og andre gjennom korrupsjon. Men verken hun eller hennes samarbeidspartnere har svart på den amerikanske stevningen.

Usbekistan er det store landet i Sentral-Asia, som politisk og geografisk ligger mellom Russland, Kina, Mongolia, og de utilgjengelige fjellene i Afghanistan. Landet fikk sin selvstendighet først med Sovjetunionens oppløsning i 1991. Det var Islam Karimov, som var den lokale kommunistsjefen, som også tok over som president. Usbekistan var blant de minst utviklete republikkene i Sovjetunionen, et sted der kommunismen som ide aldri slo rot.

I stedet vendte Usbekistan tilbake til sine islamske og feudale røtter etter selvstendigheten. For selv om landet formelt er et demokrati, så styrer presidenten sitt land som en eneveldig sultan, uten institusjoner med noen reell makt. Det er presidentens ord som ar makta. Da Karimovs andre presidentperiode gikk ut i 2007, gikk han rundt grunnloven, og ble likevel valgt. Han ble gjenvalgt i fjor med over 90 prosent av stemmene, mens tre andre kandidater som var lojale, og ikke tilhørte noen egentlig opposisjon, delte resten av stemmene.

Usbekistan er et av landene i verden med de aller verste forholdene for mennskerettighetene. Karimov har slått brutalt ned på islamistiske grupper og på folkelige opposisjon. Det er flere rapporter om torturkamre, og i 2005 ble så mange som 1 500 mennesker massakrert i byen Andijan. Karimov slo til med hard hånd, og stanset det som han fryktet kunne bli en farget revolusjon, som de i de andre tidligere sovjetrepublikkene, Georgia og Ukraina.

Det er Gulinara Karimova som har vært dette systemets mest synlige ansikt. Hun har brukt farens makt til å knuse sine business-rivaler og berike seg selv. Wikileaks-dokumentene fra 2007 omtaler henne som Usbekistans mest forhatte kvinne. Men selvbildet hennes er annerledes. På hennes hjemmeside fra hennes glansdager omtales hun som «poet, mezzo-soprano, designer og en eksotisk usbekisk skjønnhet».

Men for to år siden var det slutt på Karimovas ekstravagante liv, som hun bare kunne leve med despotens beskyttelse. Etter en karriære som Usbektstans ambassadør til Moskva - landets viktigste utenriksstasjon - og som FN-ambassadør i New York, som pop-stjerne, og usbekisk skjønnhet, tyder alt på at presidenten satt sin uregjerlige datter i husarrest. Der er hun i åpen konflikt med sin yngre søster og sin mor, fordi det hadde oppstått dynastiske problemer. Løpet syntes nemlig å ha vært lagt for at Karimova en gang skulle overta etter sin far. Fra husarrest skal Karimova ha sendt et lydspor der hun sier at hun og datteren lever verre enn hunder.

Som i et eventyr fra skrekkversjonen av 100-og-en-natt går livet videre for Islam Karimov og hans familie.

Hele Norges coronakart