Eirik Jensen

Korrupsjonstiltalte Eirik Jensen deltar på Krimfestivalen i Oslo

Krimfestivalen i Oslo er i gang. Kvelden byr på en gjest mer spesiell enn resten.

(Dagbladet): Ikke alle setter pris på at den korrupsjonstiltalte Eirik Jensen ble invitert til Krimfestivalen i Oslo.

Lokkemat

En av dem som reagerer sterkest, er forsvareren til hasjsmugler Gjermund Cappelen, advokat Benedict de Vibe.

UNDERHOLDNING: Advokat Benedict de Vibe mener at Eirik Jensen er med som underholder på åpningsdagen av Krimfestivalen. Foto: Øistein Norum Monsen
UNDERHOLDNING: Advokat Benedict de Vibe mener at Eirik Jensen er med som underholder på åpningsdagen av Krimfestivalen. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- At han deltar lørdag i egenskap som medforfatter til et par bøker, er helt greit. Men arragmentet torsdag kveld er et rent underholdningsinnslag, der arrangøren tydeligvis bruker Eirik Jensen som lokkemat - dette hander om kriminalitet, ikke om krimlitteratur, sier de Vibe til Dagbladet.

Han er redd dette skal være med på å danne en folkedomstol: for eller mot Eirik Jensen.

- Dette blir jo nesten som små opinionsundersøkelser. Men jeg setter min lit til at Anne Grosvold styrer debatten. Besvisførsel og forklaringer knyttet til saken hører hjemme i retten. Det regner jeg med at Grosvold sørger for, sier De Vibe.

- Tillitt til rettssystemet

MØTTE PUBLIKUM: Eirik Jensen (i midten) snakket lavmælt med Anne Grosvold og forfatter Torgrim Eggen. Foto: Anders Grønneberg
MØTTE PUBLIKUM: Eirik Jensen (i midten) snakket lavmælt med Anne Grosvold og forfatter Torgrim Eggen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Det var en lavmælt Eirik Jensen som entret scenen i storsalen på Centralteatret i Oslo torsdag kveld, sammen med forfatter Torgrim Eggen og Anne Grosvold. Eggen følger rettssaken mot Cappelen og Jensen og skriver bok om den.

- Det hadde ikke vært noe gunstig om saken mot meg hadde blitt henlagt, sa Jensen:

- En rettssak er den beste arenaen for en uhildet gjennomgang. Jeg har tillitt til rettssystemet i Norge. Den trua skal jeg ha så lenge jeg kan.

Den fullsatte salen fulgte nøye med den tida Eggen og Jensen hadde rampelyset på seg. Anne Grosvold var nøye på å presisere at de ikke skulle gå inn i selve rettssaken og prosesse, men lurte på hvordan det var å være i rampelyset.

- Det har vært tre beintøffe år, sa Jensen og fortsatte:

- Dette er ikke noe sutring. Jeg har vært på forsider i mediene mer enn 3000 ganger. Beintøft. Men jeg holder en lav medieprofil, det har vært bevisst hele tida.

Etter en drøy halvtime, ble det hele rundet av - til stor applaus fra publikum. Da hadde også Jensen tilstått at han er elendig på data og telefoni, og siden han ikke er på Facebook, har han en medhjelper som har alle tilganger og som står for driften.

- Det gir en bismak

På Krimfestivalens åpningsdag var det «Festkveld med kryssforhør og krimteatersport» i storsalen på Centralteatret - og der var den tidligere politietterforskeren Eirik Jensen sammen med forfatter Torgrim Eggen.

KRITISK: Krimforfatter Jørn Lier Horst er kritisk til Eirk Jensens deltakelse.Foto: Nina Hansen
KRITISK: Krimforfatter Jørn Lier Horst er kritisk til Eirk Jensens deltakelse.Foto: Nina Hansen Vis mer

– Det gir en bismak når en mann som sitter med en av de alvorligste tiltalene mot seg, skal være en slags hoved­attraksjon på festivalen, sa forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst til Klassekampen forrige måned.

Festivalsjef Knut Gørvell i Cappelen Damm understreker at Jensen ikke vil levere et partsinnlegg:

- Jensen deltok også for to år siden, etter at han var blitt arrestert, sa han til vår avis 17. februar.

Store navn på plakaten

I storsalen var de ledende amerikanske krimforfatterne Peter Swanson og John Hart sammen med svenske Tove Alsterdal - og for å holde orden på åstedet, var Anne Grosvold utkommandert som ordstyrer.

SKEPTISK: Hanne Kristine Rohde. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SKEPTISK: Hanne Kristine Rohde. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Også Hanne Kristine Rohde, tidligere leder av seksjonen for volds- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt, er ifølge Klassekampens artikkel kritisk til Jensen-invitasjonene, men tar det for gitt at han ikke prosederer sin egen sak under krimfestivalen.

- Det er ikke greit om Jensen skal snakke om en pågående rettssak eller gi en mini­prosedyre fra scenen, sier Rohde til avisa.