Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen

Korrupsjonstiltalte Eirik Jensen på Krimfestivalen: - Det hadde vært mye verre om man hadde henlagt saken

Krimfestivalen i Oslo er i gang. Kvelden byr på en gjest mer spesiell enn resten.

TILLIT: Eirik Jensen sier han har tiltro til rettssystemet i intervju med Anne Grosvold. Video: NTB/Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Ikke alle setter pris på at den korrupsjonstiltalte Eirik Jensen ble invitert til Krimfestivalen i Oslo.

Lokkemat

TILLITT: - Jeg har tillitt til rettssystemet i Norge, sa Eirik Jensen på Krimfestivalen torsdag kveld.
TILLITT: - Jeg har tillitt til rettssystemet i Norge, sa Eirik Jensen på Krimfestivalen torsdag kveld. Vis mer

En av dem som reagerer sterkest, er forsvareren til hasjsmugler Gjermund Cappelen, advokat Benedict de Vibe.

UNDERHOLDNING: Advokat Benedict de Vibe mener at Eirik Jensen er med som underholder på åpningsdagen av Krimfestivalen. Foto: Øistein Norum Monsen
UNDERHOLDNING: Advokat Benedict de Vibe mener at Eirik Jensen er med som underholder på åpningsdagen av Krimfestivalen. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- At han deltar lørdag i egenskap som medforfatter til et par bøker, er helt greit. Men arragmentet torsdag kveld er et rent underholdningsinnslag, der arrangøren tydeligvis bruker Eirik Jensen som lokkemat - dette hander om kriminalitet, ikke om krimlitteratur, sier de Vibe til Dagbladet.

Han er redd dette skal være med på å danne en folkedomstol: for eller mot Eirik Jensen.

- Dette blir jo nesten som små opinionsundersøkelser. Men jeg setter min lit til at Anne Grosvold styrer debatten. Besvisførsel og forklaringer knyttet til saken hører hjemme i retten. Det regner jeg med at Grosvold sørger for, sier De Vibe.

- Tillitt til rettssystemet

MØTTE PUBLIKUM: Eirik Jensen (i midten) snakket lavmælt med Anne Grosvold og forfatter Torgrim Eggen. Foto: Anders Grønneberg
MØTTE PUBLIKUM: Eirik Jensen (i midten) snakket lavmælt med Anne Grosvold og forfatter Torgrim Eggen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Det var en lavmælt Eirik Jensen som entret scenen i storsalen på Centralteatret i Oslo torsdag kveld, sammen med forfatter Torgrim Eggen og Anne Grosvold. Eggen følger rettssaken mot Cappelen og Jensen og skriver bok om den.

- Det hadde ikke vært noe gunstig om saken mot meg hadde blitt henlagt, sa Jensen:

- En rettssak er den beste arenaen for en uhildet gjennomgang. Jeg har tillitt til rettssystemet i Norge. Den trua skal jeg ha så lenge jeg kan.

PREGET: Tre tøffe år har satt tydelige spor i Eirik Jensen, som møtte publikum på Krimfestivalen torsdag kveld. Foto: Anders Grønneberg
PREGET: Tre tøffe år har satt tydelige spor i Eirik Jensen, som møtte publikum på Krimfestivalen torsdag kveld. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Den fullsatte salen fulgte nøye med den tida Eggen og Jensen hadde rampelyset på seg. Anne Grosvold var nøye på å presisere at de ikke skulle gå inn i selve rettssaken og prosesse, men lurte på hvordan det var å være i rampelyset.

- Det har vært tre beintøffe år, sa Jensen og fortsatte:

- Dette er ikke noe sutring. Jeg har vært på forsider i mediene mer enn 3000 ganger. Beintøft. Men jeg holder en lav medieprofil, det har vært bevisst hele tida.

- Det gir en bismak

På Krimfestivalens åpningsdag var det «Festkveld med kryssforhør og krimteatersport» i storsalen på Centralteatret - og der var den tidligere politietterforskeren Eirik Jensen sammen med forfatter Torgrim Eggen.

KRITISK: Krimforfatter Jørn Lier Horst er kritisk til Eirk Jensens deltakelse.Foto: Nina Hansen
KRITISK: Krimforfatter Jørn Lier Horst er kritisk til Eirk Jensens deltakelse.Foto: Nina Hansen Vis mer
HØSTET APPLAUS: Da «bokbadet» med Eirik Jensen sammen med Anne Grosvold og Torgrim Eggen var over, klappet folk entusiastisk for Jensen og det de fikk høre. Foto: Anders Grønneberg
HØSTET APPLAUS: Da «bokbadet» med Eirik Jensen sammen med Anne Grosvold og Torgrim Eggen var over, klappet folk entusiastisk for Jensen og det de fikk høre. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

– Det gir en bismak når en mann som sitter med en av de alvorligste tiltalene mot seg, skal være en slags hoved­attraksjon på festivalen, sa forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst til Klassekampen forrige måned.

Festivalsjef Knut Gørvell i Cappelen Damm understreker at Jensen ikke vil levere et partsinnlegg:

- Jensen deltok også for to år siden, etter at han var blitt arrestert, sa han til vår avis 17. februar.

Store navn på plakaten

I storsalen var de ledende amerikanske krimforfatterne Peter Swanson og John Hart sammen med danske Jussi Adler-Olsen og svenske Tove Alsterdal - og for å holde orden på åstedet, var Anne Grosvold utkommandert som ordstyrer.

SKEPTISK: Hanne Kristine Rohde. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SKEPTISK: Hanne Kristine Rohde. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Også Hanne Kristine Rohde, tidligere leder av seksjonen for volds- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt, er ifølge Klassekampens artikkel kritisk til Jensen-invitasjonene, men tar det for gitt at han ikke prosederer sin egen sak under krimfestivalen.

- Det er ikke greit om Jensen skal snakke om en pågående rettssak eller gi en mini­prosedyre fra scenen, sier Rohde til avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media