KOMMENTARER

Kors og granater

De sier de var væpnet kun med kors og hellige ikoner. Men de ble stanset fordi politiet sier de fant granater langs deres vei. Gud er ikke bare en fest i Ukraina.

SENDT TILBAKE: Ortodokse kristne av Moskva-patriarkatet utenfor Kiev. Foto: Vladimir Shtanko/Anadolu Agency/Scanpix
SENDT TILBAKE: Ortodokse kristne av Moskva-patriarkatet utenfor Kiev. Foto: Vladimir Shtanko/Anadolu Agency/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

De kom fra øst, og de kom fra vest, for å feire at det var 1028 år siden fyrst Vladimir ble døpt på Krim, og kristningen av middelalderriket Kiev Rus. Det var altså ikke akkurat noe rundt år som skulle feires, noe som ytterligere understreker den religiøse marsjens politiske karakter. Prosesjonene som hadde gått siden begynnelsen av måneden var heldekkende i både fotside prestekapper og med et heldekkende navn. «Den all-russiske prosesjonen for korset, for fred, kjærlighet og bønn i Ukraina», kaller de seg. Men myndighetene i Ukraina sier at de har funnet to granater på prosesjonens planlagte vei, og stanset i går kveld hele marsjen.

Nå vet vi ikke hvem som har lagt ut granatene, marsj-deltakerne, marsjens mange motstandere, eller for den saks skyld myndighetene selv. Det man vet er at marsjen er kontroversiell, som det meste i det fortsatt delte landet Ukraina. Marsjen var arrangert av Den russisk-ortodokse kirken utgått fra Moskva-patriarkatet. Den hadde støtte fra patriarken for Den russisk-ortodokse kirken, Kiril, som sitter i Moskva, og er en av de viktigste ideologiske støttespillerne til den russiske presidenten Vladimir Putin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer