Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Valg i Italia:

Kors på brystet ga ikke makt

Einar Hagvaag skriver om strandløven Matteo Salvinis nedtur.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Kommentar

På et halvår har Matteo Salvini og partiet hans, Lega, to ganger satset alt på tvinge fram nyvalg i Italia og overta regjeringsmakta aleine.

Begge ganger har han litt sviende nederlag. Salvini mislyktes både som politisk mytterist og valgstrateg. Han undervurderte sine politiske motstandere.

Og i EU og NATO kan man sukke av lettelse. Salvinis lefling med Russland og Kina førte Italia på kant med både EU og USA under president Donald Trump samtidig, noe som viste seg å være diplomatisk dumskap.

SIST SOMMER avlyste daværende innenriksminister Salvini ferien og dro fra strand til strand med «kontoret» sitt, iført badebukse og med et stort kors i gullkjede rundt halsen.

Med mojito i hånda lot han seg avbilde sammen med alle badegjestene som ønsket seg et bilde sammen med Italias «sterke mann». Han holdt «kontor» i strandbarene.

Meningsmålingene ga Lega 38 prosent oppslutning. «Hvis det var opp til meg …, hvis jeg regjerte aleine …», gjentok han stadig.

SAMTIDIG DALTE hans regjeringsfeller i Femstjernersbevegelsen (M5S) som en stein i meningsmålingene.

I strandbaren Papeete Beach ved Adriaterhavet, hvor folk danset euforisk til «house music» og kvinnelige fotomodeller viste fram bikinier, overtok han plutselig som platespiller, såkalt «disc jockey», og spilte så nasjonalsangen. Da ble det bråk, men mange folk i gata syntes han var folkelig.

Visestatsminister Salvini gjorde mytteri og stilte mistillitsforslag mot statsminister Giuseppe Conte i ferien.

Men Conte og president Sergio Matarella hadde forberedt det som kaltes «Operasjon Ursula», døpt etter de partiene som stemte for Ursula von der Leyen som president i EU-kommisjonen, for å kvitte seg med Salvini.

M5S, som var størst i Deputertkammeret etter siste valg, og sosialdemokratene i Demokratisk Parti (PD) hadde forhandlet om regjeringssamarbeid med Conte som sjef.

BLANT DE FOLKEVALGTE måtte Salvini høre den politisk uerfarne Conte lekse opp for ham om politikk, moral og misbruk av nasjonale og religiøse symboler mens han satt i setet ved sida av statsministeren.

Salvini hadde gått i egen felle og tapt, mens M5S og PD dannet regjering. I helga var det et svært symboltungt valg i landsdelen Emilia-Romagna rundt Bologna, hvor venstresida har regjert sammenhengende fra 1945.

Det kalles Italias politiske laboratorium.

PÅ EN GÅRD der, som nå er hotell, spilte Bernardo Bertolucci inn det store eposet fra 1976 om framveksten av fascismen og kommunismen i kult-filmen «Novecento» («1900» på norsk), som var mer enn fem timer lang og måtte deles i to på kinoene.

Han fikk med seg alle han ønsket i rollene, deriblant Robert De Niro, Richard Dépardieu, Donald Sutherland og Burt Lancaster.

Salvini satset igjen alt på en seier og deltok i sju valgmøter per dag de siste tre ukene. Salvini lovte å «frigjøre» landsdelen. Før valget skreiv kommentatorer: «Landarbeiderne fra «Novecento» stemmer nå på Salvini.» Men det gjorde flertallet av deres etterkommere ikke.

President Stefano Bonaccini fra PD ble gjenvalgt med 51,4 prosent av stemmene mot 43,7 prosent for Lucia Borgonzoni fra Lega. «De som sa Emilio-Romagna må frigjøres burde vite at her veit vi heldigvis at denne frigjøringa skjedde for 75 år sia», uttalte Bonaccini.

EGENTLIG GJORDE Lega et godt valg på venstresidas hjemmebane, men Salvini hadde lagt lista for høyt og gjort valget til folkeavstemning om sin egen person.

I det samtidige valget i landsdelen Calabria vant Silvio Berlusconis parti Heia Italia!, og den samlede høyresida styrer nå 13 av de 20 landsdelene. Seieren puster kjærkomment nytt liv i sosialdemokratene under Nicola Zingaretti.

PD kommer nå til å stille hardere krev til regjeringsfellene i kriserammede M5S.

Statsminister Conte kan regne faren for nyvalg som over. PD kan i stor grad takke Sardinene, en uavhengig folkebevegelse mot fremmedhat og Salvini, for seieren. De fikk venstresidas mismodige velgere opp av sofaen.

Valgdeltakelsen nådde 67 prosent, opp fra 37 prosent forrige gang.

ZINGARETTI SENDTE DEM «en stor takk». De politiske kameleonene i M5S, som vant siste parlamentsvalg med 33 prosent av stemmene, er nærmest i oppløsning. Lederen, Luigi di Mayo, gikk absurd nok av tre dager før valget, og partiet endte med 4,7 prosent av stemmene.

Deres mismodige velgere gikk til PD.

På høyresida er flokken til Berlusconi nesten spist opp av Salvini. De endte med under 3 prosent oppslutning, mens de såkalte post-fascistene i Italienske Brødre samlet 8,6 prosent av stemmene.

Dette viktigste landsdelsvalget i manns minne kan være et vendepunkt i italiensk politikk, tror flere analytikere, det kan peke mot et nytt politisk kart over landet.