Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kors på halsen

Det finnes amerikanere som ikke gir blaffen i om Bush-regimet lyver i sin kamp mot terrorisme.

SKREMMENDE NOK

forteller amerikanske undersøkelser oss at nesten 70 prosent av amerikanerne ikke bryr seg om at krigen mot Irak ble satt i gang ved å presentere en rekke løgner eller såkalte omskrevne sannheter. Britene, derimot, har avkrevd Blair-regjeringen et svar om det samme. Britene bryr seg. Amerikanerne er fornøyd så lenge de kan vifte med flaggene og være seierherrer. Eller er det egentlig så enkelt?

LEWIS H. LAPHAM (67),

redaktør av det anerkjente tidsskriftet Harper's Magazine siden 1971, har hevet røsten helt siden terrorangrepet mot New York og Washington 11. september 2001. Han er en av svært få profilerte pressemennesker, skribenter og intellektuelle som ikke viker en tomme på hva som kreves av et demokrati: ytringsfrihet. I boka «Theater of War» har han samlet to års skribentvirksomhet fra sin prisbelønnede spalte Notebook i Harper's Magazine. Allerede før krigen mot Irak så han på imperiebyggerne til Bush med uro. Og terrorangrepet mot USA kunne ha gitt landet en gyllen sjanse til å ta et oppgjør med sin utenrikspolitikk, mener han. Men historiske linjer passer ikke folk som Rumsfeld og Cheney.

FORFATTEREN

Norman Mailer (79) grøsser like mye over Bush-regimets imperiebygging. I ei lita lefse av ei bok, «Why are we at war?», tar han for seg demokratiets sårbarhet. «Fordi demokrati er edelt, er det alltid i fare. Det edle er alltid i fare. Demokrati er forgjengelig. Jeg mener den naturlige styreformen for de fleste, hvis man ser ned i menneskenaturens avgrunn, er fascisme. Fascisme er mer naturlig enn demokrati. Å tro at man kan eksportere demokrati til hvilket land det måtte passe oss, kan paradoksalt nok føre til oppmuntring om mer fascisme både i og utenfor USA.» Mailer mener høyresidas ekstreme hat mot Bill Clinton skyldtes at Clinton hindret dem i imperiebygging i åtte år. For selv om Clinton mer enn gjerne ga det amerikanske næringslivet fritt leide i de gode økonomiske tidene, slapp han ikke til de galeste ideologene som mener at USA er valgt av Gud til å styre hele verden.

OG SKAL DE

eldste få være eldst, må John F. Kennedys taleskriver Theodore Sorensen (75) også få et ord med i laget: «Vår doktrine om forkjøpsangrep uten juridisk rettferdiggjøring eller bevis er musikk for terroristorganisasjoner som nettopp driver med den slags angrep. Fritt fram for krig fører det til en lovløs planet hvor de lovlydige vil lide mest. Det blir jungelens lov hvor enhver krigsherre har sine masseødeleggelsesvåpen og den første eller største bomben vinner.»

Kanskje er det et tankekors at Lewis H. Lapham i siste nummer av Harper's bruker et sitat fra Hitlers riksmarskalk Hermann Göring som innledning til et beskt angrep på Bush-regimets løgner som førte til Irak-krigen:

«Alt du bør gjøre er å fortelle dem at de blir angrepet, stemple pasifistene som upatriotiske og en fare for landets sikkerhet. Det gjør samme nytte i alle land.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media