Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Korsfarere for demokrati

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge har fått en utenriksledelse som tar på seg oppgaven å være internasjonal korsfarer for demokrati og menneskerettigheter. Vi skal ikke bare være på linje med, men gå foran resten av Vesten når det gjelder å flagge menneskerettigheter. Prislappen skal være underordnet prinsippene. «Menneskerettigheter kommer først. Så kommer hensynet til norske næringsinteresser hvis det skulle oppstå konflikt,» sier vår nye utenriksminister Knut Wollebæk.
  • Med andre ord: Han snakker befriende klart om et tema som har vært så vanskelig og konfliktfylt at alle regjeringer før Bondeviks har skjøvet det egentlige problemet foran seg. For nå skal hensynet til ren samvittighet stå foran hensynet til rene penger. Og selv om Wollebæk avviser problemstillingen som «lite sannsynlig», så synes det klart at regjeringens nye giv - hvis den lar seg gjennomføre - vil koste norske bedrifter kontrakter og penger.
  • Dagbladet har i lengre tid etterlyst et enda sterkere norsk engasjement for menneskerettighetene. Vi har gjort det på bakgrunn av blant annet Statoils engasjement i Nigeria, Aserbajdsjan og Indonesia, samt en rekke store selskapers økende virksomhet i diktaturstater verden over.
  • Wollebæk reiser i dag til Kina sammen med kongen, dronningen og en stor norsk næringslivsdelegasjon. Den friske retorikken foran besøket risikerer å kræsje med virkeligheten allerede torsdag, når kongen og utenriksministeren møter Kinas president Jiang Zemin. Han lever i den ideologiske villfarelse at menneskerettigheter er relative, og ikke absolutte, slik FNs menneskerettighetserklæring slår fast.
  • Det er ingenting å si på den nye regjeringens ambisjoner når den satser så sterkt på menneskerettighetene. For Kina er trolig det land i hele verden som på et prinsipielt grunnlag sterkest avviser enhver utenlandsk innblanding i behandlingen av landets dissidenter og minoriteter. Wollebæk har satt grå hår i hodet på mange av sine toppembetsmenn. Det varsler om et spennende statsbesøk.
Hele Norges coronakart