Korsfestet julenissen

Lei av kjøpepresset.

(Dagbladet.no): Washington-mannen Art Conrad var så gørrende lei julestri og kjøpepress, at han i forrige uke bestemte seg for å gjøre opprør. Han spikret en julenissefigur til et kors og plasserte figuren i hagen, skriver lokalavisa Kitsap Sun.

-Julenissen har blitt korrumpert i forhold til sin opprinnelige mening. Nå er han bare en platform som skal hjelpe bedrifter med å selge mer, sier Conrad til Kitsap Sun.

Bildet av nissen pryder i tillegg julekortene hans, som bærer julehilsenen: «Julenissen døde slik at du kan bruke Mastercard».

Julenissen på korset er ikke bare en kritikk av kjøpepresset i julestria, Conrad ønsker også å sette fokus på redselen for å være politisk ukorrekt.

Til lokalavisa forteller han at han fikk ideen da han leste en historie om et japansk kjøpesenter som på femtitallet blandet julesymbolene og korsfestet nissen.

Historien om kjøpesentertabben er en kjent japansk vandrehistorie, og Conrad er ikke den eneste som har latt seg inspirere av den.

I fjor stilte den kanadiske kunstneren Jimmy Wright, som er mest kjent for bilder av isbjørner, ut et lignende verk i hagen sin i Metchosin, British Columbia. Hans prosjekt var også en kritikk av kommersialiseringen av jula.

- Julenissen representerer et overdrevent forbruk. Samtidig har han tatt over plassen til Jesus, han er blitt julas hovedperson, sa Wright.

KORSFESTET: Julenissen på korset skremmer mødre i staten Washington. Foto. Scanpix
KORSFESTET: Julenissen på korset skremmer mødre i staten Washington. Foto. Scanpix Vis mer

Også i Norge har korsfestelsen blitt brukt som gjenstand for kulturkritikk.

I 2005 holdt Kulturkirken Jakob utstillingen «Church of all stars», der forskjellige kunstnere tilnærmet seg julesymbolene på en alternativ måte. Man fikk blant annet en statue av en korsfestet Elvis og David og Victoria Beckham som Josef og Maria.

Utstillingen var en kommentar til idoldyrkelsen i dagens samfunn.

- Dyrkelsen av idoler, berømmelse, rikdom og makt er blitt en religion. Utstillingen moraliserer ikke over idolene, men retter seg mot hver og en av oss: Underholdningskreftene i samfunnet har nå så enorm makt at ingen går fri, sa arrangør Erik Hillestad til Aftenposten.

Og fortsatte:

- Nyt utstillingen til du blir lykkelig og kvalm.

Korsfestet julenissen