Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Korstog mot verdens ondskap

Dokkefilm med relativt platt politisk satire.

FILM: Tenk deg Action Man og Barbie slå sine pjalter sammen for verdensfreden og - kaboiiing! - her kommer selveste verdenspolitiet: Team America. Det de måtte mangle av tankekapasitet tar de igjen i veltrente biceps, hvite tenner og prangende pupper.

De nevnte dokkene opptrer ikke selv, men har mange kloninger i Trey Parkers «Team America». Han og medforfatter Matt Stone er parhestene bak «South Park». Nå tar de for seg et aktuelt politisk poeng; USAs naivistiske korstog mot verdens ondskap, altså terrorister, franskmenn og liberale Hollywood-skuespillere. Selv var jeg motivert for frekk politisk satire da jeg så denne filmen i USA like før det amerikanske presidentvalget i fjor høst. Bare på ett punkt klarte filmen å få meg til å le, og det handlet om alt annet enn politikk. Det handlet om sex, så overtydelig og instruktivt som det aldri er vist på amerikanske kinolerreter før. Oralsex, analsex og alt hva en europeer måtte begjære. Men utført av dokker, like stive som Ken og Barbie. Ellers rykker stormtroppene i verdenspolitiet ut fra hjemmebasen i Mount Rushmore, kræsjlander i arabiske torghandlere, Eiffeltårnet og sine egne plattheter. Humoren er i beste fall gymnaseal, dessuten er den reaksjonær.

Satiren skal ramme alle fra Sean Penn via Michael Moore til Kim Jong Il, men har mindre sprengkraft enn Team Americas kampsang: «America, Fuck Yeah». Poff!

ONDSKAPENS AKSE: Pass deg, her kommer verdenspolitiet.