Og vil de rekke det? Det er ikke mer enn 12 arbeidsdager til siste frist går ut, og neste møte mellom partene blir først onsdag 27. mai - om en uke. Dersom partene i bokbransjen ikke klarer å bli enige, faller bransjeavtalen bort fra nyttår. Det betyr at fastprisen på bøker kan forsvinne, at bøker ikke lenger vil koste det samme over hele landet, og at rabatter blir et tema som avtales mellom forlagene og de mektige bokhandlerkjedene.
Årsmøter
Årsaken til hastverket er fagdagene begge parter skal holde i Trondheim 8. og 9. juni. I samband med disse avholder også både Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen sine ordinære årsmøter. På møtene skal utkastet til den eventuelle nye bransjeavtalen presenteres. Blant de mange vanskelige punktene er fortsatt skolebokrabatter og friprisgrense.
- Vi forhandler fram til 5. juni. Det er ikke aktuelt med en ny forlengelse av fristen, sier bokhandlerforeningens direktør Einar Einarsson.
- Men har ikke bokhandlerne prøvd å få forleggerne med på å forlenge dagens avtale i ytterligere ett år?
- Det kan ha vært luftet, men nå forholder vi oss til 5. juni som siste frist.
- Er du optimist når det gjelder muligheten for å få til en avtale?
- Det er jeg nødt til å være.
Ensidig
En av mulighetene forleggerne har truet med, dersom partene ikke klarer å bli enige, er en ensidig bransjeavtale. Forleggerne tenker seg at de kan bli enige seg imellom om noen grunnprinsipper, få dispensasjon fra Konkurransetilsynet for disse, og så presentere dem som et diktat for bokhandlerne.
- Det er ikke et seriøst alternativ. En ting er dersom Stortinget vedtar en fastprislov, men det ville være helt urealistisk av forleggerne å tro de kan påtvinge detaljister ensidige bransjeavtaler i dagens samfunn, sier Einarsson.