Kort frist for bransjeavtale

Det er mindre enn tre uker igjen før bokhandlere og forleggere må ha blitt enige om en ny bransjeavtale. 5. juni går den selvpålagte forhandlingsfristen ut. Men fortsatt er partene uenige om det meste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Og vil de rekke det? Det er ikke mer enn 12 arbeidsdager til siste frist går ut, og neste møte mellom partene blir først onsdag 27. mai - om en uke. Dersom partene i bokbransjen ikke klarer å bli enige, faller bransjeavtalen bort fra nyttår. Det betyr at fastprisen på bøker kan forsvinne, at bøker ikke lenger vil koste det samme over hele landet, og at rabatter blir et tema som avtales mellom forlagene og de mektige bokhandlerkjedene.

Årsmøter

Årsaken til hastverket er fagdagene begge parter skal holde i Trondheim 8. og 9. juni. I samband med disse avholder også både Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen sine ordinære årsmøter. På møtene skal utkastet til den eventuelle nye bransjeavtalen presenteres. Blant de mange vanskelige punktene er fortsatt skolebokrabatter og friprisgrense.

- Vi forhandler fram til 5. juni. Det er ikke aktuelt med en ny forlengelse av fristen, sier bokhandlerforeningens direktør Einar Einarsson.

- Men har ikke bokhandlerne prøvd å få forleggerne med på å forlenge dagens avtale i ytterligere ett år?

- Det kan ha vært luftet, men nå forholder vi oss til 5. juni som siste frist.

- Er du optimist når det gjelder muligheten for å få til en avtale?

- Det er jeg nødt til å være.

Ensidig

En av mulighetene forleggerne har truet med, dersom partene ikke klarer å bli enige, er en ensidig bransjeavtale. Forleggerne tenker seg at de kan bli enige seg imellom om noen grunnprinsipper, få dispensasjon fra Konkurransetilsynet for disse, og så presentere dem som et diktat for bokhandlerne.

- Det er ikke et seriøst alternativ. En ting er dersom Stortinget vedtar en fastprislov, men det ville være helt urealistisk av forleggerne å tro de kan påtvinge detaljister ensidige bransjeavtaler i dagens samfunn, sier Einarsson.

SISTE FRIST: 5. juni er siste frist for enighet om en ny bransjeavtale. Det sier bokhandlerforeningens direktør Einar Einarsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer