Kort innføring i trance-sjangeren

Trance: Først brukt til å beskrive en mer melodiøs form for tekno. Ikke så minimalistisk som tekno, og ikke så vokalorientert som house. Løfter sitt publikum inn i tranceliknende tilstand med massiv bruk av catchy synthriff, underlige trommevirvler og gigantiske «breakdowns» , eller pauser, som tar lytterne ned for så å løfte dem opp igjen. Kobles opp med digre basslinjer oppå en alltid sparkende rytme.

Euro-cheese: Den dårlige delen av europeisk trance.

Gabber: Brutal nederlandsk versjon av hardcore tekno. Mørke, obskøne låter som går i opptil 200 slag i minuttet. Eller kjappere. Knyttet til speed/amfetamin.

Goatrance: Betegnelsen på teknotrance inspirert av Electronic Body Music, rock og tekno. Det samme som psykedelisk trance.

Hardtrance: En kjappere og mer energisk form for trance. Mindre melodiøs.

Movietrance: Trance med en Vangelis-aktig soundtrackfølelse. Eksempelvis Vera Cochas kjempehit «Carte Blanche».

Sentrale DJ-er : De størst trance-DJ-ene kommer fra Nederland, Tyskland og England. Tiësto, Jürgen, Misja Helsloot og Ferry Corsten er Nederlands store trance-DJ-er. DJ Taucher, DJ Talla og - den største trance-DJ-en - Paul Van Dyk er de tyske stjernene. Nick Warren, Dave Seaman, Paul Oakenfold, Sasha og John Digweed er trancens engelske fanebærere. I Norge er det DJ Lars Holte, Stigma og Stein H som råder grunnen.