Kort norsk i Cannes

CANNES (Dagbladet): Filmen var ferdig fra laboratoriet i går. I dag landet regissør Jens Lien i Cannes - klar til å vise verden «Døren som ikke smakk». En norsk kortfilm i selveste hovedprogrammet.

Så kan man jo spørre hvordan en film som ble ferdig i går, kunne bli valgt ut til å delta i Canneskonkurransen allerede i april. Og da spør vi om det:

- Vi sendte en videokopi ned til festivalen i februar. Det vi har jobbet med helt til det siste, er å få gjort selve filmkopien ferdig, sier Lien.

12 utvalgte

Han visste ikke engang at det var mulig å delta med kortfilmer på festivalen før han selv ble aktuell kandidat. Og når han nå er en av 12 utvalgte og på plass i filmbyen sammen med manusforfatter Per Schreiner og produsent Lise Sandsmark - så synes Lien at målet egentlig er nådd:

- Det viktigste er å delta.

Foe deltakelse i Cannes betyr både større oppmerksomhet om kortfilmen og større oppmerksomhet om filmskaperne, når de senere skal prøve å få finansiert flere filmer.

Spillefilm

- Jeg regner med at filmen blir solgt til TV-kanaler allerede her Cannes, sier Sandsmark.

- Og senere?

- Vi jobber med et spillefilmprosjekt om en nevrotisk student som forsøker å komme i kontakt med en jente i etasjen over seg, sier Lien.

«Døren som ikke smakk» handler for øvrig om en fyr som bor alene i leiligheten han før bodde sammen med sin mor i. En dag når han skal ut, får han ikke låst døra. Da starter plutselig andre mennesker å flytte inn i leiligheten. Uten verken å spørre eller bry seg om eieren.

trygve.aas.olsen@dagbladet.no

I HOVEDKONKURRANSEN: Manusforfatter Per Schreiner, regissør Jens Lien og produsent Line Sandsmark deltar i hovedkonkurransen i Cannes med kortfilmen «Døren som ikke smakk». Foto: JEANETTE LANDFALD