Kort og godt på Berlin-festivalen

BERLIN (Dagbladet): Jan Konings og Øivind S. Jorfald er blant de få som får vise barnefilmene sine på festivalen i Berlin. De er to av totalt 26 bidragsytere som deltar i den internasjonale filmkonkurransen. Samtidig kritiserer de NRK for ikke å vise norske kortfilmer.

I dag og i morgen vises Konings «Kisten» og Jorfalds «Den hellige finger» i den presitsjetunge kinoen Urania.

- Det viktigste for oss her nede er å være til stede under visningene - og selv kunne se hvordan et internasjonalt publikum reagerer på arbeidene våre, sier de to, som har egne studioer i Asker.

Kulturpurk

- Det er selvsagt fint å få komme til i internasjonale sammenhenger. Men tenk hvor herlig det også hadde vært å få vise fram kortfilmene sine i Norge. Her driver vi i en stort sett statsfinansiert bransje, men NRK er ikke interessert i å vise arbeidene våre? Nei, de sitter som paver og politi og er uinteresserte. Kulturpurk kalles slikt. Kanskje det snart er på tide å nedlegge hele det latterlige kulturmonopolet, spør filmskaperne.

- Vi vet at mange norske filmskapere har prøvd å få en plass her nede. Skjønner ikke hvorfor de ikke slapp inn, for Norge lager jo mye bra film for for tida, sier Konings og Jorfald samstemmig.
Begge fryder seg over at filmene deres etter festivalen blir del av et program som sendes rundt til tyske byer. Ungene som får se dem blir utstyrt med spørreskjemaer etterpå, med spørsmål om hvilken film de likte best og dårligst.

Drama

Konings byr nå på en dokkefilm om et eldre ektepar på Vestlandet som finner ei kiste i fjæra. Hva inneholder den - og hvor lenge skal vi vente før vi åpner den og finner ut om den skjuler en skatt? Gåten og dramaet varer i 12 minutter.

Jorfald har vært ubeskjeden nok til å lage en tegnefilm om skapelsesverket. Vårherres rolle begrenser seg til hans ene finger, og slutten er ganske nedslående. Det hele varer til gjengjeld bare i sju minutter.

KONKURRERER: Jan Konings (t.v) og Øivind S. Jorfald har begge fått barnefilmene sine med på Berlin-festivalen i år.