Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kort og godt

Det syder og koker i det norske kortfilmmiljøet. Som stadig er forbeholdt de spesielt interesserte, men som en sjelden gang iblant får drahjelp utenfra.

Flinkest i nødhjelpsklassen er NRK2. Om de ikke har holdt mål som nasjonal kulturformidler, har de holdt sine løfter overfor kortfilmmiljøet.

Kebab-splatter

I sommer setter NRK2 av en time i uka til kortfilm. Konseptet er spartansk. Her er ingen programleder, ingen intervjuer, ingen synsing. Bare rene visninger hvor noen kloke hoder har satt sammen et program som skal ha en slags rød tråd.

På tirsdagene framover kjører de oppsamlingsheat i tur og orden med stikkord som animasjon, godbiter fra Grimstadfestivalen og Amanda-nominerte kortfilmer.

Hva gårsdagens kortfilmflate skulle synliggjøre av tema, kan jeg ikke med min beste fantasi forestille meg, men her var uansett hyggelige gjensyn med den norske gatekjøkken-splatteren «A Fistful Of Kebab» og det naivistiske generasjonsportrettet «16 levende klisjeer» - som sannsynligvis ikke har større budsjett enn en medio kveld på by'n.

Rekruttskolen

Om kanalen ikke kan beskyldes for å ha båret fram dette miljøet, har de i alle fall tidvis fungert som en slags fødselshjelper. Jordmoderkanalen har stimulert kortfilmentusiastene med tv-visninger, priser og konkurranser. Sammen med reklamebransjen har de bidratt til at kortfilmmiljøet til tider framstår som den reneste rekruttskolen.

Og det trenger kunstnasjonen Norge sårt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media