Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kort streik

VÅPENHVILE: Så er streiken over i NRK for denne gang, og hverdagen er tilbake i norske hus og hytter. Men hva har streiken kostet NRK? Sannsynligvis ikke stort. Denne gangen var den for kortvarig til å endre folks medievaner. NRK TV blir neppe berørt i det hele tatt - de gjenvinner sine markedsandeler mot et TV 2 som har begynt sin spareblussesong. Kanskje taper NRK litt på radiomarkedet, dersom smaksprøvene folk har tatt hos P4 og Kanal 24, har gitt mersmak. Vinner ikke de to kommersielle kanalene litt på streiken, er det en demonstrasjon av hvor faste radiokunder er. Og klarer ikke Kanal 24 nå å løfte seg til et nivå over en halv million lyttere, er det vanskelig å se når de skal gjøre det. Bedre hjelp enn en streik hos konkurrenten kan man jo ikke få.

DENNE NRK-STREIKEN har hatt merkbart mindre effekt enn NRKs forrige store streik, i 1993. På åra som har gått er alternative radio- og TV-kanaler, og særlig nettaviser, bygget kraftig opp. Da gjør det mindre forskjell om den største av dem alle faller ut noen dager. Forskjellen ble også mindre av at Bernander har insistert på å fortsette å sende det han kan, tvers gjennom streiken.

DET ER INTERESSANT å merke seg at en NRK-streik påvirker avisene i langt mindre grad enn en avisstreik påvirker NRK. Fraværet av NRK har ikke redusert nyhetsbredden i avisene, men når avisene streiker, da blir fjernsyns og radionyhetene langt tynnere. Da oppleves det nesten som det skjer mindre i landet. Fortsatt er de tradisjonelle avisene viktigere nyhetsgeneratorer enn TV eller radio. Selv med alle sine journalistansatte reflekterer NRK nyhetsbildet i høyere grad enn de skaper dem selv. Det bør være en fortsatt utfordring nå når de streikende er tilbake på arbeid.

DE STREIKENDE i NRK fikk 17 000 i snitt. Av det var 14 000 flatt tillegg til alle. Noen utvalgte ansatte skal i tillegg få tillegg på mellom 2000 og 20 000. Det er et godt oppgjør, selv om kostnadsnivået vil medføre at det heller blir færre enn flere faste stillinger i NRK framover. Og retorikken og stridbarheten tyder på et høyt konfliktnivå i NRK. Klarer ikke ledelsen og de ansatte å finne en bedre tone, kan det bli flere streiker i åra framover.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling