Kortere nyheter oftere

Dagsrevyen er en institusjon i NRK. Mange opplever den nærmest som en bauta i kanalkaoset. I virkeligheten er det pussig hvor kraftig Dagsrevyen kan endres, for ikke å si krympes, nesten uten at vi legger merke til det. Har du lagt merke til at Dagsrevyen er blitt kortere?

Tidligere, for ikke så lenge siden, var Dagsrevyen en full halvtime. Så ble værmeldingen lagt inn i nyhetshalvtimen. Deretter ble det opprettet en egen sportsseksjon før været. Dermed er den opprinnelige nyhetshalvtimen krympet ned til noenogtjue minutter (i går 24 minutter). Det kan høres ubetydelig ut, men det er mye målt i fjernsynstid. Den «frie» dagsrevyflaten er blitt mellom tjue og tretti prosent kortere.

Mindre forskjell

Da blir også forskjellen mellom «selveste» Dagsrevyen og NRKs andre nyhetssendinger mindre. For dem som synes Dagsrevyen kommer for tidlig, går det en timinutters nyhetssending klokka åtte på NRK2. Hva er det man egentlig mister hvis man ser den?

I går leverte Dagsrevyen oversikt over regjeringserklæringen med kommentarer fra Petersen og Hagen, etterfulgt av statsråd Tønnes ønske om mer effektivt helsevesen og Stoltenbergs besøk i Kommuneforbundet. Klokka åtte hoppet de over regjeringserklæringen og konsentrerte seg om statsråd Tønne og Stoltenberg (kall meg Jens) i Kommuneforbundet.

Utenriks ut

Begge hadde med helsedirektør Anne Alviks halvtårspermisjon, begge dekket snømengden i Tromsø og snøras på Loppa, begge hadde med psykiaterrapporten i Meløy-saken. Det som ikke fikk plass klokka åtte, var paven på besøk i Israel, Clinton på besøk i India, valgkamp i Russland, IKEA-åpning i Russland, urmakerinnbruddet på Sør- og Østlandet, siste nytt i Viksveen-saken, Per Åhlins nye tegnefilm - samt beachparty i en barnehage i Tromsø. Finnes det en tendens, må det være at utenriks og myke nyheter ryker først ut i kortere nyhetssendinger. Ingen av sportsnyhetene fra Dagsrevyen var heller funnet viktige nok til å få bli med klokka åtte.

Satsingen til NRKs nyhetsavdeling på flere og kortere nyhetssendinger reflekterer et bevisst valg om å se på nyhetsbildet som et evig race. Dagsrevyen summerer ikke lenger opp døgnet, det biter bare forrige sending i halen. Det er positivt for dem som vil bli hurtig oppdatert, det er et tap for dem som foretrekker oppsummering og grundighet.

Og for dem som virkelig vil spare tid, kan åttesendingen være vel så grei som Dagsrevyen. Dersom det virkelig skulle skje noe i Norge, kommer jo tv med ekstrasendinger likevel.

andreas.wiese@dagbladet.no