Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Kortreist kunststøtte

Det er vel stort sett distriktene vi forbinder med begrepet stedsutvikling.

MISFORNØYD: Lars Olufsen i Åfjord Utvkling mener distriktene tilkgodeses med for lite penger når KORO -  støtte til kunst i det offentlige rom - deler ut penger. Foto: Privat
MISFORNØYD: Lars Olufsen i Åfjord Utvkling mener distriktene tilkgodeses med for lite penger når KORO - støtte til kunst i det offentlige rom - deler ut penger. Foto: Privat Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge har vi en ordning som skal gi støtte til kunst i det offentlige rom, KORO, som har en egen ordning for kommunale- og fylkeskommunale prosjekter. I år var denne potten på 4,5 millioner kroner.

I utlysningen til disse midlene er det ved årets tildeling lagt vekt på to ting: Kunst som inngår i kommunale og regionale myndigheters arbeid med stedsutvikling og prosjekter som utforsker og utvikler relasjonen mellom kunst og bibliotek.

Ved telefonisk kontakt med kurator og leder for ordningen, Truls Ramberg, ble det opplyst at man spesielt var opptatt av distriktene ved årets tildeling. Ikke så rart kanskje — det er vel stort sett distriktene vi forbinder med begrepet stedsutvikling.

Midlene ble tildelt av et utvalg bestående av den bergensbaserte billedkunstneren Toril Johannessen, arkitekt Gaute Brochmann fra Lillehammer, oslodamen Nora Ceciliedatter Nerdrum og altså lederen Truls Ramberg. KORO ligger i Oslo. Så hvordan gikk årets tildeling?

Ifølge kurator Truls Ramberg har de vært nødt til å prioritere hardt fordi det aldri har kommet inn flere søknader, hele 33, men han virker fornøyd med at de har fått til en god geografisk spredning av midlene.

- Det har også vært et mål å sikre en best mulig geografisk spredning av midlene, sier kurator Truls Ramberg.       
                                                                                                             
Storbyene Oslo og Bergen stikker av med tilsammen en million kroner. 1,6 millioner går til tre prosjekter i Rogaland. En halv million havner i Oslos nabofylke Akershus. Buskerud og Vestfold, litt sørvest for Oslo, får 1,2 millioner. Hov i Oppland, drøyt ti mil nord for Oslo, får minst med knappe hundre tusen. Hov i Søndre land kommune ligger omtrent på samme breddegrad som Bergen. KORO deler altså av Norge på høyde med Bergen og finner ikke andre brukbare prosjekter nord for denne streken.

Likevel mener de å ha sørget for en best mulig geografisk spredning. Hva kan det ha seg? Kanskje finnes det ikke noen søknader nord for denne streken?

I så fall er det en fallitterklæring for KORO. Kanskje finnes ikke de menneskene som snakker det språket KORO snakker nord for denne streken? Kanskje har ikke de som sitter i utvalget til KORO nettverket sitt nord for denne streken?

Hvem vet? Men at dette er å sikre en best mulig geografisk spredning av midlene må man vel bo i Oslo for å mene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!