Kortsiktig og uklokt

Vil begrense folkeretten når det ikke passer oss.

STRAMMER INN:  Erna Solberg.
STRAMMER INN: Erna Solberg.Vis mer
Meninger

Den sterkt økende flyktningstrømmen til Europa har utløst drastiske tiltak og panikkartete reaksjoner i flere land. Mens alle venter på at Europa skal enes om en felles plan, foretar hvert enkelt land innstramninger i sitt asylregelverk. Så også i Norge. Frykten for å framstå som mer liberal enn nabolandene, er begrunnelsen for innskjerpelser som også berører internasjonale forpliktelser.

Statsminister Erna Solberg sier vi ikke har tid til å avholde seminarer. Selv om demokrati og rettssikkerhet normalt ikke bør avfeies som et seminar, skal vi tolke henne i beste mening. Beskjeden er at det haster. Det haster å få på plass ordninger som håndterer den sterke økningen i asylankomne, både når det gjelder identifisering og behandling av asylsøknader og det rent praktiske, som bosetting, helsetilbud, barnevern og skole. Vi har stor forståelse for at dette arbeidet er enormt krevende, og at regjeringen må tenke nytt og handle raskt. Det er i første omgang kapasitet det står på.

Vi vil likevel advare mot at regjeringen og Stortinget i en opphetet og ekstraordinær situasjon lar seg skremme til å ta snarveier som har uoversiktlige konsekvenser på lengre sikt. Regjeringen har lagt fram 15 forslag til innstramninger som for kort tid siden ville vekket ramaskrik, men som nå møter liten motstand i opposisjonen. Blir forslagene vedtatt, betyr det et markant linjeskift i asylpolitikken.

Sist, men ikke minst i 15-punkts listen foreslår regjeringen å «vurdere om internasjonale konvensjoner og fortolkninger av slike konvensjoner er tilpasset en situasjon med store migrasjonsutfordringer». Dette er et ønske regjeringspartiet Frp har luftet i mange år, men som er blitt kontant avvist. Med god grunn. Det handler om selve verdigrunnlaget for norsk utenrikspolitikk. Vi er enig med Flyktninghjelpen i at forslaget i realiteten innebærer å vurdere innskrenkninger i menneskerettighetene og begrense folkeretten når det ikke passer oss. Norge har vært de første til å kritisere land som har et så relativt forhold til menneskerettigheter.

Som en langvarig pådriver for internasjonale avtaler, vet Norge hvilket møysommelig og krevende arbeid det er. At det privilegerte demokratiet Norge sår tvil om oppslutningen, er forstemmende kortsiktig og uklokt. Det kan i verste fall bidra til å undergrave det internasjonale arbeidet som må til for å løse utfordringene på lengre sikt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.