Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kortsiktighetens diktatur

Klimaproblemet vil ikke forsvinne før man finner løsninger som gir en kortsiktig fordel til et flertall av velgerne.

DYRERE: 'Kort oppsummert er svaret at det går langsomt fordi det - på kort sikt - er dyrere å løse klimaproblemet enn ikke å gjøre det, skriver Randers. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DYRERE: 'Kort oppsummert er svaret at det går langsomt fordi det - på kort sikt - er dyrere å løse klimaproblemet enn ikke å gjøre det, skriver Randers. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladet 31/10-2014 reflekterer Hylland Eriksen over at boka «The Limits to Growth» allerede i 1972 med presisjon påpekte hvilke problem verden sto overfor - og fortsatt står overfor - på klima-siden.

Hylland Eriksen spør mildt forarget (og med rette): Hvorfor går det så sent?

Jeg ga mitt fullstendige svar på dette spørsmålet i boken «2052 - A Global Forecast for the Next Forty Years», som kom ut i USA i 2012 og siden er trykket i over 100 000 eksemplarer på ni språk.

Kort oppsummert er svaret at det går langsomt fordi det - på kort sikt - er dyrere å løse klimaproblemet enn ikke å gjøre det.

Dypest sett krever løsning av klimaproblemet at man erstatter skitten (og billig) aktivitet med ren (og normalt dyrere) aktivitet. For eksempel en vridning fra fossil-biler og kullkraftverk til elbiler og vindmøller.

Kapitalismen klarer ikke en slik vridning på egen hånd. Kapitalismen er laget for å allokere investeringene til de mest lønnsomme - det vil si de billigste - løsningene. Kapitalismen trenger nye rammebetingelser (for eksempel en pris på karbon) om dens egeninteresse skal sammenfalle med samfunnets interesse.

Men i demokratiske samfunn er det sjelden flertall for slike endringer, fordi «alle skjønner» at en løsning av klimaproblemet vil lede til dyrere energi, høyere skatt, eller økt arbeidsledighet i skitten produksjon.

Vi ser et godt eksempel på denne dynamikken i den unisone og emosjonelle motstand mot reduserte investeringer i norsk olje- og gassproduksjon - både fra eiere og ansatte.

Klimaproblemet vil ikke forsvinne før man finner løsninger som gir en kortsiktig fordel til et flertall av velgerne. Det vil ta tid. Kortsiktighetens diktatur råder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!