Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kos med dikterne

«Den opprørske dikters skjebne» behandlet Helge Krog med bitende ironi i en stor artikkel i 1932. Utgangspunktet var den pompøse feiringen av Ibsens 100-årsjubileum noen år før, hvor ikke minst festtalene representerte «nøyaktig de samme fordommer, den samme skinnhellighet, den samme feighet og dumhet og jammerlighet, som Ibsen førte sin krig mot». Krog kunne konstatere at pastor Manders takket for maten.

  • Nå feirer Ibsens eget teater, Nationaltheatret, 100 år. Skjønt ikke bare Ibsens. Noen har oppdaget at landets hovedscene i disse årene faktisk også har spilt samtidas diktere, plukket ut tolv stykker og samlet dem i et knippe forestillinger. I vår kan publikum få nippe til stykker av de gamle, fiine. I kortversjon, riktignok, men som det heter: «Vi kan love fire innholdsrike godteposer.»
  • Altså garantert fritt for bitre piller, syrlige drops og salte bismaker. For når det gjelder å få en brysom og opprørsk dikter avvæpnet og uskadeliggjort, må det arbeides langsiktig. Krog minner om de forskjellige fasene og taktikkene: Først taushet, skuldertrekk. Når det ikke nytter, blir det alvor: Slakt ham. Jag ham i landflyktighet, sult ham ut. Men om han ikke gir seg og til og med blir berømt! Krog har fulgt med: «Kanskje ros kunne gjøre det? Klemme pusten ut av ham i et favntak!» Slik blir den opprørske dikter dessuten nyttig: en lovprist salgsartikkel, en god forretning, ja en stolthet for nasjonen!
  • For Helge Krog var det altså en forutsigbar skjebnes ironi at han nå selv er havnet i Nationaltheatrets «godtepose». Han er i godt selskap med pipekonsertenes mester, Gunnar Heiberg, og borgerskapets skrekk, Nordahl Grieg, ja også Knut Hamsun, Johan Borgen og lederen for nazistenes Teaterdirektorat, Finn Halvorsen, er blitt bamsemums av «fiin gammel Aargang».
  • Men skitt au, nå er det fest og kos. «For nå har kapitalismen og borgerskapet sluttet opprøreren i sin favn, og om han skriker aldri så høyt - av dette bløte, men muskuløse polyppfavntaket slipper han aldri ut.» Skrev Helge Krog. Vi har ham nå.

Ifølge teatrets jubileumsprogram er alle norske dramatikere som har vært uroppført på National, men siden ikke er blitt oppført . Så feil kan man ta. For elleve av de tolv norske dramatikerne er tvert om spilt både titt og ofte gjennom årene. Krog og Heiberg har preget teatret med rundt et dusin stykker hver.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media