«Koselig med peis» solgt til USA

- Akkurat nå er LA ville etter utenlandske formater, sier skaperen.

TIL USA: Rettighetene til «Koselig med peis» er solgt til USA. Her representert ved skuespillerne Anders Danielsen Lie, Viktoria Winge og Anders Baasmo Christiansen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TIL USA: Rettighetene til «Koselig med peis» er solgt til USA. Her representert ved skuespillerne Anders Danielsen Lie, Viktoria Winge og Anders Baasmo Christiansen. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

(Dagbladet): - Det er en kontrakt vi har jobba med lenge, så vi har visst om det en stund, sier manusforfatter og regissør av serien, Thomas Seeberg Torjussen på telefon fra Los Angeles.

Sammen med kollega og fotograf Daniel Voldheim har han vært lenge i mange og lange møter i USA den siste tiden. Kontrakten med amerikanske FilmEngine ble ferdigforhandlet for litt over en uke siden, men Torjussen sier amerikanerne har vært interesserte i serien lenge. 

Remake
- De vil forsøke å lage en remake. Det betyr ikke at det blir noe av serien. Det er mange stopp vi må igjennom først, forteller Torjussen.

Det er vel et kompelement, uansett hva som skjer videre?

- Det er veldig kult. De er også veldig åpne for å bruke vår produksjonserfaring. Ingen er jo fra LA, alle kommer inn. De har vært veldig generøse, og vil at vi skal flytte over.

For å være med å lage serien?

- Ja. Jeg kommer uansett ikke til å være showrunner, det blir en som allerede kjenner studioet som gjør det. Men jeg kan komme inn som executive produsent. De er veldig interesserte i all kunnskapen som kommer fra skrivingen av serien. Og vi kommer også til å regissere noen episoder.

Han sier han og Voldheim også ønsker å regissere en eventuelt ny, amerikansk pilot av «Koselig med peis». Det tviler Torjussen derimot på at de får lov til.

- De vil ha en som har regissert i USA før. Men de vil gjerne ha oss med, særlig på innholdssida, sier han.

Ser til Europa
«Koselig med peis» ble sendt på NRK i 2010. Serien vant fire priser under Gullruten, og skuespiller Stein Winge ble nominert til en Emmy for beste mannlige skuespiller.

- Akkurat nå er Los Angeles ville etter utenlandske formater, som serier som «Homeland» og «The Killing». Det blir veldig stor oppmerksomhet rundt ting som allerede har funka i andre land. Det er en måte å risikominimere på. Jeg føler at vi er med på den bølgen med at de har blikket vendt mot Europa og verden, sier Torjussen.

Men foreløpig tar altså forfatteren og regissøren det med ro.

- Det er selvfølgelig veldig hyggelig uansett, men vi tar det veldig rolig. Vi har ikke solgt leiligheten hjemme, for å si det sånn. Vi må ha en god kontrakt før vi drar over.

PRISVINNENDE SERIE: Serien har blant annet vunnet fire Gullruten-priser, og blitt nominert til en Emmy. Seeberg Torjussen er nummer fire fra høyre. Foto: Audun Braastad / Stella Pictures
PRISVINNENDE SERIE: Serien har blant annet vunnet fire Gullruten-priser, og blitt nominert til en Emmy. Seeberg Torjussen er nummer fire fra høyre. Foto: Audun Braastad / Stella Pictures Vis mer