Koseprat uten mål og mening

Elin Østraats første «Krakk»-runde ble ønsket velkommen med begeistring. Endelig et upretensiøst, folkelig og klokt kulturprogram i NRK uten spisse albuer. Og endelig en programleder for et kulturprogram med ujålete, avslappa stil og lav ego-faktor. Harstad-jenta Elin har for lengst bevist at hun er mer enn NRKs Nord-Norge-alibi. Dama er et tv-talent.

Utdatert

Etter vårens runde, sju nye programmer, framstår Østraat fortsatt fri for snobberi og kultur-dill. Men har det skjedd noe med «Krakk»? Er den slentrende programposten blitt vel snill? Faktisk ganske tam og ufokusert? Programlederens tilbakelente tilnærming til folk og temaer virker ganske så slapp, som om Østraat bare er middels interessert i sine egne problemstillinger.

Siste «Krakk» framsto som en temmelig utdatert reprise NRK1 hadde dyttet inn før fotballkampen.

Er boka i ferd med å dø? spurte Østraat. Oj-oj-oj. Ikke virket Østraat særlig bekymret. Og hvorfor skulle hun nå være det? Ærlig talt, vi er vel ikke lenger bekymret for at ingen vil lese bøker fordi de surfer på nett døgnet rundt? Vi tror ikke lenger at folk vil slutte å lese romaner, snakke sammen, pusse tennene eller ha sex fordi de er hekta på dataspill.

Intetsigende

Intervjuet med Espen Aarseth som har doktorgrad i rollespill på data, var intetsigende. Det beste var Østraats utsagn om hypertekst: Æ har jo jentehjerne, så det er ikke så lett å forstå. Intervjuet med de to bibliotekarene som med prisverdig entusiasme tar med seg bøkene inn i det neste årtusen, virket først og fremst velmenende. Biblioteket æ'kje bere bøker, påpekte en sjarmerende sjefbibliotekar. Og intervjuet med forlegger og forfatter Anders Heger om hans Agnar Mykle-biografi, virket særdeles bakpå. Hvorfor nå, så lenge etter at boka kom ut? Og, i så fall, hvorfor stille Heger de samme spørsmålene som han svarte på i høst?

Det hjelper selvsagt at Heger er et godt intervjuobjekt. Det hjelper selvsagt at Agnar Mykles bøker og biografi aldri er et kjedelig samtaleemne. Men jeg skjønner ikke motivasjonen for å intervjue Heger om Mykle nå.

«Krakk» framsto i går som lokal-tv: Uspennende koseprat uten mål og mening. Men gårsdagens virkelige gysare var Kloppa ballklubbs sensasjonelt dårlige EM-sang: Arven fra Ivers. Stolt, stolt tradisjon.