Kosestund med Yngve

Jeg klikket og ventet og klikket igjen, men 1. mai-toget på Internett dukket aldri opp på pc-skjermen. Kanskje var det min egen feil. Fordelen med virkelige demonstrasjonstog er at de er for alle - også for dem som ikke fikser den nye teknologien.

Vanligvis vekkes jeg av et musikk-korps 1. mai, men også denne begivenheten uteble. Derfor kom jeg meg seint opp - bare akkurat i tide til å høre slutten av en kavalkade med arbeidersanger i NRKP1 - Norgeskanalen.

På en dag som 1. mai er det tydelig hvorfor Carl I. Hagen har sluttet å snakke om NRK som ARK. En av de få postene med tilknytning til dagen var et radioportrett av LO-leder Yngve Hågensen.

I en hel time var han NRKs gjest. Som vanlig førte LO-bossen et saftig språk, tilsynelatende uten hensyn til at programmet gikk i det som kalles kirketida.

- Jævelskapen, sa Hågensen, og da var det blant annet lederlønningene han snakket om - og fallskjermer av den typen han sjøl var med på å skaffe Harald Norvik i Statoil-styret.

Temperament

NRK-journalisten Bjørn Johan Jacobsen er en dreven portrettør og stiller utspekulerte spørsmål. Han hadde valgt en snill tilnærmingsmåte denne dagen. Det er ikke nødvendigvis noe galt i det, men akkurat i går hadde det passet å være tøffere overfor LO-sjefen. Frekkere enn dette ble det ikke:

- Vi må innom dette temperamentet ditt, er det en ting du sliter med? spurte programlederen.

- Nei, det får andre slite med! parerte kamerat Yngve og bekreftet at han var fotballdommernes skrekk i Østfold på femtitallet. Bukkeskjegg har han hatt siden 1972, og det faller først for barberhøvelen når Norge blir EU-medlem.

Føler glede

Ellers fikk vi vite at Hågensen drikker whiskyen bar, og at han regnet med stor oppslutning om 1. mai-dagen. Demonstrasjonstoget på Internett ble dessverre ikke nevnt, men jeg er sikker på at Hågensen mener at den slags er noe fordømt sludder.

Men hvor ble det av de pågående spørsmålene om lønnsoppgjøret? Har Hågensen gjort en dårlig jobb? Var Sør-Afrika-turen en tabbe? Er det dårlig kjemi mellom LO-sjefen og NHO-generalen?

- Jeg føler glede over at når det først ble nei, så ble det et stort nei, slapp Hågensen unna med.

Går det an å tro på det? Jeg har mistanke om at han ville følt mye større glede over et knapt ja-flertall.

morten.stokkan@dagbladet.no