DEBATT

Verdensrommet:

Kosmisk klikkagn

Det siste astronomibildet du så kan ha vært en illustrasjon.

Illustrasjon: Fremstillinger av denne typen gir et feilaktig bilde av hva som er mulig å avbilde og kan få virkeligheten til å virke skuffende i sammenligning. Illustrasjon: AFP PHOTO / EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY / M. Kornmesse
Illustrasjon: Fremstillinger av denne typen gir et feilaktig bilde av hva som er mulig å avbilde og kan få virkeligheten til å virke skuffende i sammenligning. Illustrasjon: AFP PHOTO / EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY / M. Kornmesse Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ved hjelp av teleskoper har vi avbildet mange himmelobjekter i utrolig detalj. Men det finnes objekter som ikke lar seg avbilde like godt. Da tys det til illustrasjonsbilder – uten at dette alltid blir tydelig presisert. Illustrasjonene ser ofte så realistiske ut at det er vanskelig å avgjøre fra bildet alene.

Illustrasjoner gir et feilaktig bilde av hva som er mulig å avbilde og kan få virkeligheten til å virke skuffende i sammenligning. La oss se på et par eksempler fra de siste årene.

Det oppdages stadig nye eksoplaneter – planeter som går i bane rundt en annen stjerne enn Solen. Det er her det syndes mest når det gjelder å feilrepresentere virkeligheten.

I februar 2017 ble oppdagelsen av hele syv eksoplaneter rundt én stjerne, kalt TRAPPIST-1-systemet, annonsert. Flere av planetene skal befinne seg i «den beboelige sonen», som er avstanden fra stjernen hvor vann kan eksistere i flyende form på planetens overflate.

Flytende vann tror vi er viktig i jakten på utenomjordisk liv. Da er det fristene å illustrere disse planetene som svært jordlignende med hav og skyer, selv om ingen aner om dette finnes der.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer