«Kosmonaut» ut i verden

Stefan Faldbakkens kortfilm «Kosmonaut» er valgt ut til hovedkonkurransen til den prestisjefylte filmfestivalen i Venezia.

Dermed er det kanskje mindre sørgelig for både Faldbakken og hans produsent Asle Vatn at den norske Amanda-juryen ikke fant den 17 minutter lange filmen prisverdig i Haugesund.

Venezia-festivalen er verdens eldste i sitt slag og har høy prestisje, den viktigste ved siden av festivalene i Cannes og Berlin. For mange rangerer den høyest. En mann som Woody Allen foretrekker for eksempel Venezia.

Ni konkurrenter

I kampen om Sølvløven for kortfilmer konkurrerer «Kosmonaut» mot ni andre bidrag. Programmet for årets arrangement, som går av stabelen fra 29. august til 8. september, offentliggjøres i disse dager.

- Å bli invitert til Venezia betyr at vi har laget noe som forstås internasjonalt. Det betyr mye. Og det betyr mye å komme ned og møte bransjen, å få markedsført filmen og Stefan, sier Asle Vatn.

Oscar-drøm

Han legger ikke skjul på at han godt kan tenke seg en Oscar-nominasjon for Faldbakkens film. Da er det nærmest en forutsetning å ha blitt vist ved en av de store festivalene.

Faldbakken er ikke helt ukjent med Oscar fra før. Han var produsent for den Oscar-nominerte «Små och stora mirakel» i 1999, hans avgangsfilm ved Dramatiska Institutet i Stockholm. «Kosmonaut» er en ganske annen sak, en historie lagt til 1991 og Sovjetunionens sammenbrudd. Kosmonauten Igor Fedorov setter ny rekord i å oppholde seg alene i rommet. Han mister kontakten med hjemmebasen, når opprørere i Kasakhstan bryter kommunikasjonen og Sovjetunionen opphører å fungere. Faldbakken har manus og regi på den russiskspråklige filmen. Kjell Vassdal står for bildene.