KOMMENTARER

Kosmos siste refs

Riksrevisor Jørgen Kosmo har svingt svøpen over helseforetakene for siste gang. Det gjorde han ved å holde fram St. Olav som forbilde for andre.

REFSENDE:  Avtroppende riksrevisor Jørgen Kosmo har lagt fram en rapport om effektiviteten i helseforetakene. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
REFSENDE: Avtroppende riksrevisor Jørgen Kosmo har lagt fram en rapport om effektiviteten i helseforetakene. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Når Riksrevisjonen og dens avtroppende leder Jørgen Kosmo innkaller til pressekonferanse for å legge fram en rapport om effektivitet i sykehus, har journalistene skrevet tittelen på forhånd: «Knusende kritikk av ...» For ingen kan som kjent stå seg mot en gransking. Det finnes alltid feil og mangler ved store og små virksomheter, særlig ved sykehus. For å bli bedre, må feil påpekes. Lederne ved helseforetakene må lære av feilene. Og på den måten skal verden i teorien gå framover.

Ved Oslo universitetssykehus (OUS) har det ifølge Riksrevisjonen ikke gått påviselig framover. Omstillingen ved OUS har så langt ikke gitt klare forbedringer, verken i pasientbehandlingen eller i ressursutnyttelsen. Det var jo meningen med samlingen av Oslo-sykehusene. Ved å få Rikshospitalet, Radiumhospitalet, Ullevål og Aker sykehus under samme ledelse, skulle det bli bedre arbeidsdeling, bedre ressursutnyttelse, bedre behandling og bedre kvalitet. Dessuten skulle overføring av en stor del av pasientgrunnlaget fra OUS til det nye Ahus også føre til forbedringer ved Oslo-sykehusene. Men slik gikk det som kjent ikke. Det viste seg å være vanskelig å få helsepersonell ved OUS til å flytte til det nye sykehuset, selv om pasientgrunnlaget tilsa det. Isteden har mediene vært fulle av overskrifter om at pasientsikkerheten er i fare, om sinte tillitsvalgte, om bekymrede leger og fylkesleger, om statsråder, regionledere og sykehusdirektører som har måttet gå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer