BORTSKJEMT?: Har alderspensjonistene det for bra idag?  Har de grabbet til seg en ufortjent stor del av samfunnskaken?  Foto: NTB Scanpix
BORTSKJEMT?: Har alderspensjonistene det for bra idag?  Har de grabbet til seg en ufortjent stor del av samfunnskaken?  Foto: NTB ScanpixVis mer

Kostbare, bortskjemte pensjonister

La oss slippe å bli sett på som ufortjent snyltende av våre prektige etterkommere, der de svettende bærer oss feite på sine spinkle skuldrer. 

Meninger

Som forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet sier det, så foregår det en stadig mer intensiv og aggressiv stigmatisering av pensjonistene: De har det for godt, og de unge må bære stadig flere og feitere av dem på sine smale skuldre.

At unge, sørgmodig smilende fjes på tv besnærende klarer å skaffe mange nye tilhengere for dette synet er en del av den framherskende tidsånden, som presentert av blant andre Mathilde Tybring-Gedde i Høyre.

Men at presumptivt kloke og erfarne eldre selv deltar i dette felttoget er mer forunderlig. Tidligere sjeføkonom i Nordea, Steinar Juell, dundrer inn det samme budskapet: Alderspensjonistene har grabbet til seg en ufortjent stor del av samfunnskaken! Grafene som mangler ville ha fortalt at aldri noensinne har dagens unge og deres foreldre hatt en høyere levestandard og mer vanvittig forbruk enn nå. Hvilket altså er en følge av seniorgenerasjonens mange harde og nøysomme arbeidsår med disse yngre på sine brede skuldre.

Men at disse eldre nå endelig skal kunne ha noen få år med 40-50 prosent av de nå yrkesaktives elleville forbruk er noe stadig flere av etterkommerne synes er urettferdig. Joda, vi kan godt betale full pris på trikk og buss, dersom det beroliger. På kino, fly og reiser gjør vi det allerede.

Og joda, vi kan fortsatt finne oss i at pensjonen vår ikke holder tritt med prisutviklingen, slik det har blitt. Vi er vant til å holde inn livremmen, og skal nok holde ut noen år til. Men la oss slippe å bli sett på som ufortjent snyltende av våre prektige etterkommere, der de svettende bærer oss feite på sine spinkle skuldrer. Vi har ikke vært vant til å ligge andre til last gjennom lange arbeidsdager, hvor en bedre framtid for våre etterkommere var målet. Tanken på å belaste spinkle skuldre i alderdommen er derfor utålelig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.