DEBATT

Ekstremvær:

Kostbare naturkatastrofer - forebygging lønner seg

Ekstremværet Harvey har oversvømt og lammet storbyen Houston, og mer enn 30 000 mennesker er på flukt fra flommens herjinger. En lang rekke alvorlige og klimarelaterte hendelser har rammet over hele verden i 2017.

HOUSTON: oversvømmelsen sender mange mennesker på flukt. Denne naturkatastrofen er bare en av mange den siste tiden. Foto: Charlie Riedel/AP Photo/NTB Scanpix
HOUSTON: oversvømmelsen sender mange mennesker på flukt. Denne naturkatastrofen er bare en av mange den siste tiden. Foto: Charlie Riedel/AP Photo/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Alvorlige skogbranner, hetebølger, flommer og skred har tatt liv og forårsaket enorme skader. Også i Norge ser vi en økning i ekstremvær, og mer vil komme på grunn av klimaendringene. Forebygging er et nøkkelord når vi som samfunn skal møte disse utfordringene – det vil lønne seg.

Flommen i Sogn og Fjordane i juli berørte en hel bygd. Nedbørrekorder og flom på Vestlandet ga vann i kjellere og perioder med uframkommelighet. På Østlandet var det tørke, med langvarig forhøyet beredskapsnivå for skogbrann.

Vi vet dessverre alt for lite om hva hendelsene totalt koster samfunnet. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har lenge påpekt behovet for bedre systematisering av kunnskap om hendelser. Direkte kostnader i form av forsikringsutbetalinger og naturskadeordninger utgjør kun en liten del av bildet. Antakelig bare toppen av isfjellet.

Kostnader som sjelden, eller aldri, beregnes, er kommuners og andre aktørers kostnader ved håndtering av hendelser mens de pågår. Skader på infrastruktur, som riksveier og jernbane, dekkes som oftest av drifts- og vedlikeholdsbudsjettene til infrastruktureierne, og blir sjelden synliggjort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer