Koste seg på konsert

Martha og Ari i toppform. Kjendisene stimlet sammen på konsert i går kveld.

(Dagbladet): Kronprins Håkon lot Mette-Marit være sammen med deres nyfødte sønn Sverre Magnus, og kom sammen med Martha Louise og hennes ektemann Ari Behn til konserten. De gikk sammen inn i salen sammen med Mohamed ElBaradei. De tre så ut til å storkose seg under konserten, som Salma Hayek og Julianne Moore for øvrig ledet med stø hånd.


- Årets Nobelkonsert vil bli den beste noen gang, sa leder for Nobel-instituttet, Geir Lundestad før kveldens konsert. Men så sier han jo det hvert eneste år.
I fjor var det Patti LaBelle som trollbandt Spektrum-gjestene og løftet taket på Oslos storstue. I år tror det fleste at det er Gladys Knight som sørger for det samme. Hun sang fem sanger, mens de fremførte mellom to og tre sanger.

Full trøkk fra første strofe

Sugarbabes var første band ut. Og det var et smart trekk å satse på ungdommelig friskhet. Fra første strofe var publikum med og klappet. Utover i sangen ble de med på allsang også. Dette er svært uvant for Nobel-publikum å være, da de som regel er ganske kjølige til det nærmer seg gå-hjem-tid. Det er først da det tar av i salen. Men ikke i år.

Sugarbabes sang «Hole In The Head» og «Ugly».

Det ble ikke noe mindre trøkk i salen da neste band ut var norske Madrugada med Sivert Høyem i spissen.

- Dette er et norsk band som snart kommer til å legge verden for sine føtter, sa Hayek, til full jubel fra salen.

The Kids Are On High Street var første sang ut fra Madrugada. De var i Spektrum for bare noen uker siden, og var stødige og trygge, selv om konserten sendes til over 100 land.

FORVENTNINGSFULLE Martha hadde skaffet barnevakt til døtrene og kom sammen med sin bror kronprins Håkon. Foto: Frank Karlsen
FORVENTNINGSFULLE Martha hadde skaffet barnevakt til døtrene og kom sammen med sin bror kronprins Håkon. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Deretter ble det duett med Ane Brun og sangen Lift Me. Nok en innertier av arrangørene.


Løvlands minutter

Westlife er showmenn til fingerspissene. De danset koordinert midt på scenen og jentene plystret. Først var det World On Our Own som ble fremført og deretter You Raise Me Up.

Låta er skrevet av Rolf Løvland fra Secret Garden og han spilte piano sammen med dem på scenen.

- Dette er en veldig spesiell sang for oss. Det er den første singelen fra vårt nye album og vi må bare takke Rolf, sa Westlife.

Kubanske rytmer

Ska Cubano slo hæla i taket for disse cubanerne. Med heftige latinske rytmer og soloer på trompet og saksofon drømte man seg et øyeblikk bort til Cuba.

De glade rytmene kunne vi gjerne høre mer av, og publikum klappet vilt da gjengen showet og sang rundt på scenen. En av kveldens største høydepunkter, uten tvil. Jeg kommer til å synge refrenget Ay Caramba i søvne i natt.

Katherine Jenkins er en klassisk sangerinnne som blander både svisker, poplåter og klassiske stykker. Hun smeltet alle ved å hilse på norsk med «Tusen takk» og «Hyggelig å være her». Full applaus var takket fra salen.

Hun sang L\'Amore Sei Tu, bedre kjent som Dolly Partons hit I Will Always Love You, som Whitney Houston sang i filmen The Bodyguard. Deretter sang Jenkins klassikeren One Fine Day fra Madam Butterfly.

Jenkinsk hadde kanskje kveldens flotteste kjole, rene brudestasen. Hun kjempet om å være salens prinsesse sammen med Martha Louise.

Melua sterkt beveget

Georiske Katie Melua er ofte i Norge og herjer landets radiostasjoner med Nine Million Bicycles. Den sang hun også i kveld som siste sang før pausen. Det resulterte i at mange gikk å nynnet og plystret på den låta mellom enkel passiar og ølbestilling.

- Det er veldig spesielt for meg å være her i kveld. Det er er den sterkeste og flotteste konsertopplevelsen jeg har hatt i år, sa Melua.

Hun har selv vokst opp i Belfast og sett konflikters herjinger på nært hold.

I tillegg til sykkelsangen, som Steinar Oftedal spilte fløyte til, sang hun The Closest Thing To Crazy. I tillegg dedikerte hun den nydelige balladen I Cried For You til ElBaradei personlig.

Rock og ettertanke

Etter pausen kom heltene fra 80-tallet, Duran Duran med de tunge heftige tonene. Reach Up For The Sunrise og Nice ga publikum full valuta, men det var klassikeren Ordinary World som folk kjenner igjen Duran Duran med.

- Det er så godt å være her. Dere nordmenn gjør noe som resten av verden ønsker. Dere vil ha fred og vi elsker dere for det, sa frontfiguren i bandet.

Deretter ble det tid for ettertanke og melankoli. Stjerneartisten Daimen Rice hadde med seg Lisa Hannigan. De sang to duetter, den første Unplayed piano til ære for tidligere Nobelpris-vinner Aung San Suu Kyi. Hun sitter fortsatt i husarrest.

Rice fortalte at han hadde søsteren til ElBaradei til bords i går. Han hadde spurt hva navnet betyr. Svaret var at det var et slags tørkle som man brukte i ørkenen for å beskytte seg mot vind, sol og sand.

Rice så på dette som et symbol for prisvinneren som bruker sin tid på å beskytte verdens befolkning mot atomfaren som truer.

Deretter dedikerte han sangen Colw Water til familien ElBaradei.

Så var det tid for en mann på en stol, alene på scenen i den store salen med sin skjøre cello. Yo Yo Ma spilte Haydn: Cello Concerto in C, Third Movement. Salen var helt stille, man kunne knapt ense at Kringkastingsorkesteret (KORK) spilte i bakgrunnen.

Yo Yo Ma fikk kveldens aller største applaus og bravorop fra salen. Ikke ufortjent.

Deretter beveget man seg et stort sprang på den musikalske skalaen. Columbianeren Juanes var meksikanske Salma Haykes favoritt. Han spilte slik vi kjenner sør-amerikansk musikk, bare bedre. Det er ikke uten grunn at han er stor stjerne på sitt kontinent.

Sikker finaleoppskrift

Arrangørene av Nobelkonserten vet at nordmenn elsker en finale med futt i, slik at de endelig løsner fra stolene. Og et er en måte å få det til på. Man hyrer inn en stor stjerne som gir mye av seg selv.

I fjor var det PattiLabelle som fikk jobben, og som utførte den med glans. Året før der var det Aretha Franklin. Jobben i år var satt ut til Gladys Knight.

Hun startet med Party Train/Friendship Train Medley. Deretter sang hun The Best Things That Ever Happened To Me før hun roet det hele ned med en appel om en bedre verden

og låte The Way We Were.

Så startet showet. Inn fra høyre kommer en eldre kar som påstår han var Gladys bror og het Merald «Bubba» Knight. Han var tidligere medlem i bandet Gladys Knight & The Pips.

Han insisterte på å få synge I Heard It Trough The Grapevine, men Gladys nektet og virket oppriktig overrasket over at henens bror dukket opp. Om det var avtalt spill eller ikke spiller ingen rolle. Herlig var det uansett.

Så sang Gladys Knight hiten Midnight Train To Georgia før alle artistene rundet av med John Lennons udødelige Give Peace A Chance. Akkurat slik Nobelkonserten har avsluttet tidligere år.

SPILTE FOR VERDEN: Sivert Høyem i Madrugada ga alt og drømmer om å internasjonalt gjennombrudd etter konserten i Spektrum.
VAKKER KLASSISK STEMME: Kathrine Jenkinsk sang seg inn i alles hjerter i Spektrum med sin tolkning av Dolly Partons I Will Always Love You.
<B>HOVEDPERSONEN: ElBaradei kom sammen med kronprins Håkon til Oslo Spektrum. Han var i strålende humør.
SAMMEN PÅ SCENEN: Sivert Høyem var så glad etter at han og Ane Brun var ferdig at hun fikk en god varm klem.
FRISKT PUST FRA CUBA:</B> Vokalisten Nattybo i Ska Cubano fikk godfoten i gang hos de mange tusen i salen.