- Koster minst 75 millioner

Filmeksperter mener «Erobreren» må ha kostet NRK mellom 75 og 90 millioner.

- DYR PRODUKSJON:  Den kjente produsenten Håkon Øverås anslår at «Erobreren» må ha kostet mellom 75 til 90 millioner kroner å lage, det basert på 156 opptaksdager. NRK ønsker ikke å kommentere anslaget eller gå ut med konkrete tall. Bildet er fra innspillingen med Kåre Conradi i hovedrollen. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
- DYR PRODUKSJON: Den kjente produsenten Håkon Øverås anslår at «Erobreren» må ha kostet mellom 75 til 90 millioner kroner å lage, det basert på 156 opptaksdager. NRK ønsker ikke å kommentere anslaget eller gå ut med konkrete tall. Bildet er fra innspillingen med Kåre Conradi i hovedrollen. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

(Dagbladet): - «Erobreren» er den største serien vi lager siden «En udødelig mann» og «Harry og Charles». Det er kostbart å lage historiske drama, sa NRK Drama-sjef Hans Rossiné til Dagbladet i 2010. Samtidig påpekte han at historiske drama er langt dyrere enn samtidsdrama som «Himmelblå».

Ifølge Kommunal rapport kostet «Himmelblå» 60 millioner kroner. Dagbladet har gjentatte ganger spurt NRK hva storsatsingen «Erobreren» har kostet å lage, men de nekter å svare.

Ved å se på tilsvarende produksjoner og kommentarer fra eksperter, er det grunn til å tro at serien har vært svært kostbar.

- Jeg vil anslå at prisen på «Erobreren» er på 75 til 90 millioner. Det basert på at serien har 156 opptaksdager, sier Håkon Øverås til Dagbladet, som blant annet har produsert «Kongen av Bastøy» og «Reprise».

Seerflukt Anmelderne slaktet «Erobreren», og både Dagbladet og VG trillet terningkast to. Seertallet sank med hele 110 000 fra første til andre episode, noe Rossiné beskrev som skuffende.

Flere mener NRKs kommende storsatsing «Halvbroren» utgjør et relevant sammenlikningsgrunnlag. Den har en prislapp på 67-69 millioner og hadde 99 opptaksdager.

- «Erobreren» må ha vært dyrere enn «Halvbroren» på grunn av at de hadde flere opptaksdager, sier Synnøve Hørsdal, som blant annet har produsert «Mennesker i solen» og «Sykt lykkelig».

«Erobreren» hadde 156 opptaksdager, altså 57 flere enn «Halvbroren». Produsent for «Erobreren», Bitte Monn-Iversen, opplyser at det var 80 skuespillere pluss 700 statister involvert. I tillegg var det rundt 40 som jobbet med serien, som kameramenn og scenografer.

- En vanlig spillefilm koster 25 millioner kroner og har 40 opptaksdager. Den summen må nok ganges med tre for å få prisen på «Erobreren», sier Øverås.

I både «Erobreren» og «Halvbroren» er handlingen lagt tilbake i tid, noe som gjør produksjonen enda dyrere, forteller Øverås.

- Pinlig Produsent Aage Aaberge, som blant annet står bak «Kon-Tiki», mener Øverås sitt overslag høres logisk ut, men sier det er vanskelig å si noe konkret.

Ingen av dem forstår hvorfor NRK ikke vil gå ut med de konkrete tallene, slik private produksjonsselskap gjør.

- Det er pinlig for NRK at de ikke vil gå ut med kostnadene. Det man må fundere på er om de har gått på en smell. De har jobbet med dette i flere år og vet garantert totalsummen omtrentlig, sier Øverås.

Hans Rossiné vil ikke kommentere Øverås sitt prisanslag eller kritikken av at NRK ikke opplyser om pris.

- NRKs policy er å ikke kommenterer konkrete budsjettall, sier Rossiné.

KOMMENTERER IKKE:  Hans Rossiné, sjef for NRK Drama, ønsker ikke å gå ut med konkrete tall, men sa i 2010 at historisk drama, som «Erobreren», er dyrere å produsere enn samtidsdrama, som «Himmelblå».


Foto: Erlend Aas / Scanpix
KOMMENTERER IKKE: Hans Rossiné, sjef for NRK Drama, ønsker ikke å gå ut med konkrete tall, men sa i 2010 at historisk drama, som «Erobreren», er dyrere å produsere enn samtidsdrama, som «Himmelblå». Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer