«Kampen for tilværelsen» til HBO

Kostet 80 millioner å produsere, men forsvant i fjor. Nå får NRK-serien nytt liv hos strømmegigant

For ett år siden var «Kampen for tilværelsen» tilsynelatende borte for alltid. Nå er serien snappet opp av HBO.

TILBAKE: NRKs «Kampen for tilværelsen» var en snakkis da den rullet over norske TV-skjermer i 2014 og 2015, men forsvant i fjor høst. Nå gjør HBO serien tilgjengelig for hele Norden. Foto: Thomas Ekström / NRK
TILBAKE: NRKs «Kampen for tilværelsen» var en snakkis da den rullet over norske TV-skjermer i 2014 og 2015, men forsvant i fjor høst. Nå gjør HBO serien tilgjengelig for hele Norden. Foto: Thomas Ekström / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi vet at det har vært mye engasjement rundt denne serien i Norge, og er derfor glade for å kunne tilby denne til både norske fans og nye seere i hele Norden, skriver administrerende direktør Line Mykland i HBO Nordic i en mail til Dagbladet.

Nyheten kommer et drøyt år etter at den NRK-produserte serien forsvant fra rikskringkasterens flater, tilsynelatende for aldri å bli vist igjen.

«Kampen for tilværelsen»

  • Dramaserie produsert av NRK.
  • 16 episoder. Hadde premiere i september 2014.
  • Manus skrevet av Erlend Loe, Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen.
  • Bartek Kaminski, Kjersti Botn Sandal, Mads Ousdal og Trine Wiggen er blant skuespillerne.

Kilde: NRK

Gammel avtale

Bakgrunnen for forsvinninga var at rettighetsavtalen rundt gjenbruk av serien var bygget på en gammel modell.

Avtalen baserte seg på at mange flere enn i dag så serier på lineær TV, og gjorde det dermed dyrt for NRK å fortsette å vise serien på sine plattformer.

Med unntak av utvalgte passasjerer hos flyselskapet Norwegian, som kjøpte visningsrettigheter til serien i sommer, har «Kampen for tilværelsen» ikke vært å se på over ett år.

BRUKTE FILMTRIKS: Produksjonen rundt NRK-serien «Kampen for tilværelsen» brukte en hel dag på å filme et par minutter til én av de første episodene av andre sesong av den mye omtalte NRK-serien. Video: NRK Vis mer Vis mer

Men fra og med 19. desember vil den igjen være tilgjengelig, da hos HBO Nordic.

Det er dramasjef Ivar Køhn i NRK storfornøyd med.

- Det er en serie som vi er veldig stolte av, så det er en glede at vi fikk avtale med HBO på plass. Det er en god løsning både for publikum og for serien, sier han.

«Kampen for tilværelsen» er ikke den første NRK-serien som får nytt liv hos en strømmetjeneste. Henholdsvis «Kampen om tungtvannet» og «Lilyhammer» ble plukket opp av HBO-konkurrenten Netflix.

MANUSFORFATTER: Erlend Loe er en av tre manusforfattere bak «Kampen for tilværelsen». Foto: Emelie Asplund / TT / NTB Scanpix
MANUSFORFATTER: Erlend Loe er en av tre manusforfattere bak «Kampen for tilværelsen». Foto: Emelie Asplund / TT / NTB Scanpix Vis mer

Begge disse er imidlertid eksternproduksjoner. «Kampen for tilværelsen» er den første egenproduksjonen NRK selger.

Prislappen for å produsere serien var på 80 millioner. Hva HBO har punget ut med for visningsrettighetene vil verken NRK eller strømmegiganten kommentere.

- Aldri si aldri

HBO vil heller ikke si noe om avtalens varighet.

Skulle imidlertid avtalen utgå kan «Kampen for tilværelsen» risikere å forsvinne igjen.

Ivar Køhn avviser ikke at serien på et tidspunkt kan komme tilbake til NRKs plattformer, men understreker at de ikke har konkrete planer om det akkurat nå.

- Det er en stadig diskusjon rundt arkivpublisering. NRK har et stort arkiv med bra serier som vi gjerne skulle gjort tilgjengelig for publikum, sier dramasjefen.

At nye sesonger vil bli produsert, er imidlertid lite sannsynlig, skal vi tro Køhn:

- Man skal aldri si aldri, men det er ikke noe vi har planlagt nå.

BRUKTE FILMTRIKS: Produksjonen rundt NRK-serien «Kampen for tilværelsen» brukte en hel dag på å filme et par minutter til én av de første episodene av andre sesong av den mye omtalte NRK-serien. Video: NRK Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer