KLASSIKER: Tidligere i år hadde Netflix norgespremiere på den nye serien basert på de klassiske bøkene om Anne fra Bjørkely. Foto: NETFLIX
KLASSIKER: Tidligere i år hadde Netflix norgespremiere på den nye serien basert på de klassiske bøkene om Anne fra Bjørkely. Foto: NETFLIXVis mer

Kostymer og kjærlighet: Dette kan du se på nett-tv i julehelgen

Periodedramaer hører julen til.

Det er noe med jul og kostymedramaer. Nostalgi er for mange et annet ord på julestemning, så det er kanskje ikke så rart at mange av seriene som går på tv i julen tar oss med langt bakover i tid. Det gjelder også utvalget på NRK i år, med serier som «Little Women» og «Dickens' jul».

Når hele familien skal samles foran skjermen, utgår ofte de mørkeste og blodigste periodedramaene, og med det også mange av de mest populære seriene fra strømmetjenestene i år (tenk «Gunpowder», «Godless», «Vikings», «Taboo»).

Men det finnes litt mer familievennlige alternativer, også på nett-tv. Her er noen av dem:

«Jeg heter Anne» på Netflix

TV-SERIE: Tv-serien «Anne» er på denne ukas strømmeguide på Dagbladet. Video: Netflix Vis mer

Dersom nostalgi og hjertevarme står på ønskelista di denne høytidshelgen, er denne nyinnspillingen av jentebokklassikeren «Anne fra Bjørkely» et sikkert valg. Koloritten er romantisk, med undervakker natur, og tematikken likeså: Kjærligheten - enten den er mellom (foster)foreldre og barn, menn og kvinner, kvinne og kvinne, eller gode venner - går som en glødende rød tråd gjennom hele serien.

«Young Victoria» på Viaplay og Netflix

FRA 2009: Filmen «The Young Victoria» fra 2009 er på denne ukas strømmeguide på Dagbladet. Video: Nordisk Film Distribusjon AS Vis mer

Denne filmen fra 2009, med Emily Blunt og Rupert Friend (han fra Homeland, i en nesten ugjenkjennelig rolle) i hovedrollene, tar for seg dronning Victorias første år på tronen. Den overlapper med tv-serien som har gått på NRK, men raser forbi kvalitetsmessig. Så er det da også en nestor innen kostymedramafaget som står for manus: «Downton Abbey»-skaper Julian Fellowes.

«The Last Tycoon» på Amazon Prime

TRAILER: «The Last Tycon» går på Amazon Prime Video: Amazon Vis mer

Nok et romantisk drama drapert i glamorøse kjoler og interiører fra en svunnen tid. Matt Bomer, Kelsey Grammer og Lily Collins spiller hovedrollene i denne serien basert på F. Scott Fitzgeralds roman. Som igjen skal være basert på livet til den suksessfulle Hollywood-produsenten Irving Thalberg, omtalt som filmbyens eget «vindunderbarn», men som led av hjertefeil og døde av lungebetennelse i 1936, bare 37 år gammel.

«Z - The beginning of everything» på Amazon Prime

TV-SERIE: Tv-serien «The Beginning of Everything» er på denne ukas strømmeguide på Dagbladet. Video: Amazon Vis mer

Og mens vi snakker om Fitzgerald: I denne serien får du historien om hans kone Zelda Fitzgerald, og hvordan de to ble jazzalderens store it-couple - til tross for, eller kanskje like mye på grunn av, et svært turbulent samliv. Christina Ricci er Zelda, mens David Hofflin spiller forfatterektemannen.

«Call the Midwife» på Netflix

TV-SERIE: TV-SERIE: Tv-serien «Call The Midwife» er på denne ukas strømmeguide på Dagbladet. Video: BBC Vis mer

Denne serien har vært vist på NRK, og et er et klassisk hjertevarmt britisk drama om en gruppe jordmødre på østkanten i London på 50- og 60-tallet. Serien er fiksjon, men den er basert på memoarene til nonnen Jennifer Worth. Hele seks sesonger er produsert, og fem av dem ligger på Netflix.

«The Crown» på Netflix

SESONG TO: I desember kan du se sesong to av «The Crown». Video: Netflix Vis mer

Og til slutt - hvis du ennå ikke har begynt å se denne serien om dronning Elizabeth IIs regjeringstid, er det bare å sette i gang. En særdeles ambisiøs og gjennomarbeidet serie, som Netflix nylig slapp andre sesong av. En snedig vev av politikk og kongelig privatliv, som blir til en dramafortelling av høy klasse og troverdighet. Ikke bare kos, det skal sies, men definitivt kvalitet.